Brezilya Federal Polisi'nden eski Devlet başkanı Jair Bolsonaro hakkında soruşturma kararı

Brezilya federal polisi, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yu aşı kayıtlarında usulsüzlük yaptığı iddiaları nedeniyle soruşturma altına aldı ve cezai yaptırımların önünü açtı.

Genel soruşturma kapsamında Temmuz 2021’de COVID-19 için Sao Paulo’da aşı olduğunu belirten Jair Bolsonaro’nun iddia edilen tarihlerde şehirde bulunmadığı ve aşı olmadığı öne sürülüyor.

Brezilya Federal Polisi, raporlarda Bolsonaro’nun ülkenin halk sağlığı sisteminde kayıt altına verileri tahrif etmek, halk sağlığı kurallarını ihlal ederek insanların hayatını tehlikeye atmak ve kaçış planı için bir suç örgütü oluşturmak suçlarından yargılanabileceğini vurguluyor.

Mayıs ayında gerçekleşen soruşturmalar sırasında tutuklanan ve savunma pazarlığı kapsamında serbest bırakılan Bolsonaro’nun eski yardımcılarından Mauro Cid de Brezilya federal polisinin hazırladığı raporlarda resmen suçlandı.

Polis, Mauro Cid’in o dönemde başkanın isteği üzerine Bolsonaro ve Bolsonaro’nun kızı Laura için bir plan hazırlayarak aşı kayıtlarını ele geçirdiğini bildirdi.

Mauro Cid’in savunma sırasında yaptığı açıklamalar ve paylaştığı bilgiler, Bolsonaro’nun soruşturması için kanıt olarak kullanıldı.

Jair Bolsonaro, görev yaptığı dönemde Brezilya’da yaklaşık 700.000 insanın ölümüne sebep olan pandemi sırasında kuralları çok sıkı tutmadı ve yaptığı açıklamalarda sosyal mesafe ve hijyen kurallarını küçümsemişti.