Brezilya lideri Lula da Silva'dan dünyaya aşırı sağ uyarısı

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, dünyada 'aşırı sağın' tehlikeli boyutlara ulaştığını söylerken, bununla mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.

Lula da Silva'nın, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kapsamında, aşırı sağın büyümesi ile ilgili bazı liderlerle görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor.

Bu toplantının İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile gerçekleşeceğini belirten Lula da Silva, bu öneriyi liderlere ilettiğini aktardı.

Brezilya lideri, aşırı sağ olgusunun 'küresel' bir mesele olduğunu, ırkçılık ve yabancı düşmanlığının giderek arttığını dile getirdi.

Brezilya'da ve ABD'de yaşanan Kongre baskını olaylarını hatırlatan Lula da Silva, "Demokratik liderler, aşırı sağın büyümesine ve yalanın hakim olmasına karşı güçlerini birleştirmeli. Birlikte çalışmalıyız ve buna nasıl karşı geleceğimizi ele almalıyız" dedi.

Eski Devlet Başkanı Jair Bolsanoro destekçileri, 8 Ocak 2023'te ordunun müdahalede bulunması talebiyle sloganlar atmış ve polis bariyerini aşıp Ulusal Kongre binasına girmişti.

Dünyada aşırı sağ olgusunun, liberal demokrasinin büyüyen iç krizini yansıttığına inanılıyor.

AB'nin göçmen politikasına itiraz eden ve birliğin bir bütün olarak kıtanın sorunlarını çözemeyeceğini düşünen seçmenlerin, aşırı sağ partilerini daha çok benimsemeye başladığı belirtiliyor.

Sputnik'in aktardığına göre, birçok uzman tarafından, güç dengesinin süper güçler tarafından belirlendiği ve bu güçlerin doğrudan savaş içerisine girmeyip savaşı üçüncü dünya ülkeleri içerisinde yürüttüğü Soğuk Savaş dönemine geri dönüldüğü öne sürülen son dönemde, küreselleşme, uluslararası göç, değişen üretim süreçleri, demokgrafik değişimler, neoliberal politikalar, derinleşen eşitsizlik, kitle iletişim araçlarıyla çeşitlenen ve artan sosyal hareketler gibi etkenlerin aşırı sağ olgusunu yeniden ve hızla canlandırdığı dile getiriliyor.

Küreselleşmenin hızla artan etkisi ve hegemonya arzusuyla benimsenen tek taraflı yaptırımlar sonrası Avrupa içerisinde artan sanayisizleşme sorunları da önemli işsizlik sorunlarını ortaya çıkartıyor.