Brezilyalı lider Lula da Silva soykırım konusunda geri adım atmıyor

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, İsrail’in Gazze’de uyguladığı soykırım girişimini Nazi Holokost’una benzetmişti. Lula, bu benzetmesini geri çektiği yönündeki iddiaları yalanlayarak “onurumdan asla vazgeçmeyeceğim” dedi.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, İsrail'in Gazze’ye insanlık dışı saldırılarını Nazi Holokost'una benzetmişti. Lula, bu sözünü geri çekmesi yönünde baskı gördüğünü söyledi.

Lula, bu talepleri 'onurumdan vazgeçmeyeceğim' diye yanıtlayarak Tel Aviv yönetiminin Filistinlilere karşı soykırım yaptığı düşüncesini yineledi.

Lula da Silva'nın, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da düzenlenen Afrika Birliği zirvesinde İsrail’in Gazze’deki saldırılarını Adolf Hitler’in yaptıklarına benzetmesinin ardından iki ülke arasında başlayan gerginlik giderek alevleniyor.

Gazze Şeridi'nde Filistin halkına yapılanların bir benzerinin tarihin hiçbir anında yaşanmadığını ifade eden Lula, “Aslında, Hitler Yahudileri öldürmeye karar verdiğinde yaşandı” şeklinde konuştu.

Bu açıklamanın ardından İsrail, Lula'yı istenmeyen adam ilan etti ve Brezilya Büyükelçisini çağırarak özür dilemesini istedi. Lula ise istişarelerde bulunmak üzere Brezilya'nın İsrail Büyükelçisini geri çağırdı.

“İSRAİL SOYKIRIM YAPIYOR"

Diplomatik gerginlik giderek şiddetlenirken Brezilyalı lider sosyal medya platformu X hesabından bir açıklama yaptı.

Lula, İsrail'in Gazze saldırılarını Nazi Holokost'uyla karşılaştıran yorumlarını geri çekmesi yönündeki çağrıya cevap vererek, "yalancılık için onurundan" vazgeçmeyeceğini belirtti. Lula açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Nasıl ki cezaevindeyken, hapisten çıkmak için hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğimi ve özgürlüğümü haysiyetime değişmeyeceğimi söyledim; yalancılık için onurumdan vazgeçmeyeceğim. Özgür ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasından yanayım. Bu Filistin Devleti, İsrail Devleti ile uyum içinde yaşasın. İsrail hükümetinin yaptığı savaş değil soykırımdır. Çocuklar ve kadınlar katlediliyor."

Tel Aviv yönetimi, Filistin halkını değil Hamas'ı hedef alındığını vurgulayarak 'soykırım' suçlamalarına karşı çıkıyor.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni hedef alan ağır saldırılarında bugüne kadar 29 bin 606 Filistinli hayatını kaybederken yaklaşık 70 bin kişi de yaralandı.