Antonio Guterres: "AB liderleri Gazze ve Ukrayna konusunda çifte standarttan kaçınmalı"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupalı liderleri Ukrayna'ya gösterdikleri tutumu Gazze için de izlemeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Birliği liderlerinden, yüz binlerce Filistinlinin ciddi gıda sıkıntısı çektiği ve olası kıtlık tehdidi altında olduğu şartlarda, Ukrayna'da gösterdikleri uluslararası hukuka saygıyı Gazze için de sergilemelerini talep etti.

Guterres, Avrupalı liderleri Ukrayna'ya gösterdikleri tutumu Gazze için de izlemeye çağırdı.

Guterres, iki savaş bölgesine yaklaşımda "çifte standarttan kaçınılması" gerektiğini söyledi.

Brüksel'de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi'ne katılım gösteren BM Genel Sekreteri, liderlerden BM Tüzüğü ve uluslararası hukukta bulunan standartlara saygı göstererek birlik içinde güçlü durmalarını istedi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile birlikte basına açıklamalar yapan Guterres, "Uluslararası insancıl hukukun temel ilkesi sivillerin korunmasıdır. Ukrayna'da olduğu gibi Gazze'de de çifte standart olmaksızın (sivillerin korunmasına dair) ilkelere bağlı kalmalıyız" ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri, "Süper güçlerin birbirleriyle savaş halinde olduğu kaotik bir dünyada yaşıyoruz; herhangi bir ülke veya herhangi bir silahlı grup, hesap verilebilirlik olmadığı için istediği her şeyi yapabileceğini düşünüyor. Kaotik bir dünyada yaşadığımızda ilkelere bağlı kalmak çok önemlidir" dedi.

Guterres ayrıca, "Genel Sekreter olduğum dönemde, Gazze'de eşi benzeri görülmemiş sayıda sivil kaybına tanık olduk, bunu kınıyorum" ifadelerini kullandı.