BM'den Orta Doğu'ya ilişkin açıklama: "Endişe verici olaylarla karşı karşıyayız"

Birleşmiş Milletler (BM), Orta Doğu’daki son durumun çok tehlikeli ve endişe verici olduğunu açıkladı.

BM Güvenlik Konseyi, Rusya’nın başvurusu üzerine ABD’nin Irak ve Suriye’ye yönelik saldırılarını değerlendirmek üzere toplandı.

BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 7 Ekim saldırılarının ardından gerginliğin arttığını ve hata yapma ihtimallerine karşı uyardığını, "Orta Doğu'daki gerginliğin birçok ülkeyi içine aldığını" vurguladı.

DiCarlo, 7 Ekim’den bu zamana kadar bölgede hemen hemen her gün bir olay yaşandığını ve ABD’nin Suriye ile Irak’ta bulunan tesislerine yaklaşık 165 saldırı gerçekleştirildiğini belirtti.

DiCarlo, bölgesel istikrar için acilen siyasi bir yol haritasının uygulamaya konulması gerektiğini söyledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Irak ve Suriye'de İran Devrim Muhafızları Ordusu ile bağlı milis gruplara ait hedeflere yönelik hava saldırıları düzenlediğini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Suriye ve Irak'taki İran Devrim Muhafızları Ordusu ile bağlı milis grupları hedef alarak üs saldırısına karşılık vermeye başladıklarını ve bu karşılığın "kendi seçtikleri zaman ve mekanlarda" süreceğini ifade etmişti.

ABD'ye ait Kule 22 adlı üsse düzenlenen saldırıda 3 Amerikan askeri öldürülmüş, 40'tan fazla asker de yaralanmıştı.

ABD, saldırılara karşılık olarak çok katmanlı ve zamana yayılmış şekilde saldırılar düzenleyeceğini ve İran destekli grupların hedef alınacağını belirtiyor.