Belarus'tan LGBT karşıtı yasa hamlesi: Rusya'nın etkisi büyük

Belarus Devlet Haber Ajansı Belta’nın aktardığına göre Belarus, eşcinsel evliliklere yönelik olarak “geleneksel olmayan ilişkilerin teşvik edilmesini” cezalandıracak bir yasa tasarısı çıkarma hazırlığında.

Belarus Devlet Haber Ajansı Belta, Başsavcı Andrei Shved'in yaptığı konuşmada, "anormal ilişkileri, pedofiliyi ve çocuk sahibi olmayı gönüllü olarak reddetmeyi" teşvik etmek amacıyla idari sorumluluk tesis eden bir yasa tasarısının hazırlandığını söylediği bilgisini paylaştı.

Başsavcı, milletvekillerine yaptığı konuşmada, yasa tasarısının hazırlık aşamasında olduğunu ve onay sürecinden geçtiğini ifade etmiş.

LGBT karşıtı propaganda yasası, 2013 yılından bu yana yürürlükte bulunuyor. Yasa, eşcinsellerin davranışlarının ve yaşam tarzlarının kamuya açık olarak uygulanmasını fiilen yasaklıyor.

RUSYA KARARDA ETKİLİ OLDU

Rusya Yüksek Mahkemesi, Aralık 2023’te "uluslararası LGBTİ hareketi" olarak nitelendirdiği hareketi aşırılıkçı bir örgüt olarak tanımlamış ve yasaklamıştı.

Belarus'ta eşcinsellik 1994 yılında suç olmaktan çıkarıldı ancak ülke eşcinsel evlilikleri tanımıyor ve yetkililer LGBT onur yürüyüşlerini engelliyor.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, 2023’te politikacılara yaptığı bir konuşmada, eşcinsel erkekleri "sapık" ve "en büyük iğrençlik" olarak nitelendirerek LGBT bireyler ile dalga geçmişti.

Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en güvenilir müttefiklerinden biri konumunda bulunuyor.