BAE ve Kosta Rika’dan yeni yatırım anlaşmaları

BAE ve Kosta Rika, önemli sektörlerde yeni yatırım fırsatları sağlayacak ve iki ülke arasındaki ticari bağları güçlendirecek bir anlaşma için, 18 Nisan Perşembe günü kapsamlı bir ekonomik ortaklık anlaşması imzaladı.

BAE’nin resmi haber ajansı Wam tarafından paylaşılan raporda, ticaret ortakları arasındaki bu anlaşmanın özel sektör işbirliğini artıracağını ve yatırımcılara lojistik, enerji, havacılık, turizm ve altyapı geliştirme dahil olmak üzere öncelikli sektörlerde fırsatlar sunacağı belirtildi.

BAE Başkanı Şeyh Mohamed, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu anlaşmanın BAE ve Kosta Rika arasındaki ticaret ve yatırım bağlarını güçlendirmesini heyecanla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Wam'a göre, BAE ve Kosta Rika arasındaki petrol dışı ticaret 2023 yılında 65 milyon doları aştı. 2022'ye göre yüzde 7 ve 2021'e göre yüzde 31 artış görünüyor.

Kosta Rika Devlet Başkanı Rodrigo Chaves Robles, anlaşma üzerine yaptığı açıklamada, “Bu anlaşma, Kosta Rika ile Orta Doğu ülkesi arasında, yönetimimizin yeni pazarlara genişleme stratejik hedefiyle uyumlu olarak türünün ilk anlaşmasıdır. Bu ekonomik ortaklığın sayısız ticaret ve yatırım fırsatının kilidini açacağına kesinlikle inanıyorum” şeklinde konuştu.

BAE, ekonomisini çeşitlendirmeyi ve yabancı yatırımı çekmeyi amaçladığı için dünya çapındaki ülkelerle petrol dışı ticaretini artırmaya devam ediyor.

BAE'nin petrol dışı ticareti, uluslararası mal ve hizmet hareketlerindeki düşüşe rağmen, ekonomik çeşitlendirme planlarıyla desteklenmesi sonucunda 2023'te 3.5 trilyon Dh ile (953 milyar $) rekor kırdı.