Azerbaycan’da KKTC Çalışma Grubu kuruldu: KKTC'nin tanınma süreci için tarihi bir adım olarak görülüyor

Azerbaycan Milli Meclisi'nde, Azerbaycan-KKTC Parlamentolar Arası İlişkiler Çalışma Grubu kuruldu. Bu adım, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin güçlenmesi için önemli bir aşama olarak görülüyor.

Azerbaycan Milli Meclisi'nde, Azerbaycan-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Parlamenter İlişkiler Çalışma Grubu'nun kurulması, tarihi bir karar ve KKTC'nin diplomatik tanınma sürecine doğru atılmış bir adım olarak görülüyor.

Azerbaycan Milli Meclisi'nin 5 Nisan'da yapılan Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda, “Azerbaycan-KKTC Parlamentolar Arası İlişkiler Çalışma Grubu” kurulması yönünde karar alınması, Türkiye ve KKTC'de memnuniyetle karşılandı.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e telefonla teşekkürlerini iletti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye, Azerbaycan ve KKTC'nin “üç devlet, tek millet” olduğunu belirtti.

Azerbaycan-KKTC Parlamento Arası İlişkiler Çalışma Grubu Başkanı Cavanşir Feyziyev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Meclis'in tarihinde uzun zamandır beklenen bir karar olduğunu ifade etti.

Feyziyev, “Bu, KKTC'nin sürecinin tanınma sürecinin bir adımıdır. Biz bu adım parlamento diplomasisi yoluyla başlattık. Ancak bu durumun daha sonra devletlerarası ilişkilere yansıyacağına ve devletlerimiz arasında uluslararası hukukla düzenlenen etkinliklerin oluşturulacağına eminim" açıklamalarında bulundu.

Zor bir görevi üstlendiğini belirten Feyziyev, “Sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve buna uygun oluşumlar yapılıyor. Azerbaycan ile KKTC arasındaki ilişkiler, diğer Türk devletlerine de örnek olacak ve benzer adımların Orta Asya Türk cumhuriyetlerinde de atılmasını bekliyoruz" dedi.

Feyziyev, KKTC'nin dünyada bağımsız bir devlet olarak tanınmasına ilişkin konuları ele alacaklarını belirterek, "KKTC, bir gün Birleşmiş Milletlere üye olarak bağımsız devletler safına katılacaktır. KKTC'de yaşayan her Türk'ün buna hakkı vardır. Bu meşru davalarında onların yanında olmak, her Türk devletinin, her Türk insanının görevidir" şeklinde konuştu.

"TARİHİ BİR KARAR"

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı da Azerbaycan-KKTC Parlamentolar Arası İlişkiler Çalışma Grubu'nun kuruluşunu tarihi bir karar olarak niteledi.

Kararın Türkiye'de sevinçle karşılandığını ifade eden Bağcı, “Bu çalışmalarımız, evrensel toplumun da KKTC'ye yönelik izolasyonlarını ortadan kaldıracaktır. Orada bir Türk devleti vardır. Kimse Kıbrıs'taki Türk devletlerini ayıramaz" değerlendirmelerinde bulundu.

KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer ise Çalışma Grubu'nun Azerbaycan ile KKTC arasındaki  ekonomik, tarihi ve kültürel alanlardaki iş birliği için büyük bir adım olduğunu belirtti.

Turganer, "İleriki günlerde daha büyük adımların atılacağına eminim" dedi.