AB, çiftçilerden gelen baskılar karşısında Ukrayna'ya yönelik serbest ticaret rejimini katılaştırdı

27 Mart Çarşamba günü Avrupa Birliği ülkeleri ortak bir kararla Ukrayna ile serbest ticaret rejimini katılaştırdı. Kiev, ticarete devam etme fırsatı sunduğu için Brüksel’e teşekkür etti.

Ukrayna ile serbest ticaret anlaşması Haziran 2025’e kadar uzatıldı ancak Avrupa genelinde devam eden çiftçi protestoları nedeniyle Brüksel yönetimi rejimi sıkılaştırmak zorunda kaldı.

Özel rejimin uzatılmasıyla birlikte hassas olarak nitelendirilen kümes hayvanları ürünleri, yumurta, şeker, yulaf, mısır, kabuğu çıkarılmış taneler ve bal gibi ürünlere uygulanan koruma önlemleri artırılacak.

Bu ürünlerin ithalatının son üç yılın ortalama hacmini aşması halinde ürünler gümrük vergisine tabi olacak.

Anlaşma, üye devletlerin piyasalarında kargaşa yaşanması halinde “iyileştirici tedbirler” uygulamasını kolaylaştıracak.

Bu değişikliklerin toplamda Kiev’e yılda yaklaşık 330 milyon avro kaybettireceği tahmin ediliyor.

Anlaşma üzerine konuşan Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakanı Mikola Solskyi, “Bu anlaşma, Ukrayna da dahil olmak üzere birçok ülke arasında bir uzlaşmadır … Dürüst olmak gerekirse, elbette tam olarak tatmin olmuş değiliz. Bu anlaşmanın devamı için başka koşullar da istiyoruz. Ancak aynı zamanda, yeniden ticaret yapma fırsatı sunduğunuz için teşekkür ederiz” açıklamasında bulundu.

Solskyi, savaşın bir belirsizlik durumuna sebep olduğunun, Avrupa’daki bazı ülkeler için tarım sektörünün hassas olduğunun ve uzlaşılarda kimsenin tam anlamıyla tatmin olamayacağını bildiklerinin altını çizdi.

Fransa’nın daha uzun bir yasak listesi talep etmesiyle ilgili Ukraynalı Tarım Bakanı, “Çiftçilerin baskısı altında olan diğer hükümetler gibi Fransız hükümetini de anlıyoruz. Fransa çok zirai bir ülke. Orada çok sayıda çiftçi var. Bu alana büyük ilgi duyuyorlar. Bu yüzden kümes hayvanları ve yumurta tartışmaları konusunda çok hassaslar” ifadelerini kullandı.