Polonya'da çiftçiler, AB'nin tarım politikalarını protesto etmeyi sürdürüyor

Polonya'da çiftçiler ve ona destek veren geniş bir halk kitlesi AB'nin tarım politikalarını protesto etmek için Polonya Başbakanı Donald Tusk'ın ofisinin önünde eylem düzenledi.

Polonyalı çiftçiler, AB Yeşil Mutabakat ve Ukrayna'dan tahıl ithalatına karşı devam eden ulusal protestolar kapsamında, başkent Varşova'da bulunan Polonya Başbakanı Donald Tusk'ın ofisinin önünde eylem yaptı.

9 Şubat 2024 tarihinden bu yana Polonyalı çiftçiler, önerilen AB Yeşil Mutabakatına ve ayrıca Rusya'nın Ukrayna'ya karşı devam eden savaşı nedeniyle Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında Ukrayna ürünlerinin ithalatına karşı ulusal bir protesto çağrısında bulunuyor. Ukrayna'da yapılan aşırı ithalat iç piyasada Polonyalı çiftçileri zor duruma sokuyor.

 

Protesto kapsamında, traktörleriyle başkente giden otoyolları kapatan Polonyalı çiftçiler, polis müdahalesine havai fişek ve sis bombası ile karşılık verdi.

Başta Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Belçika, Polonya, Macaristan ve Yunanistan olmak üzere pek çok AB ülkesinde çiftçiler, son dönemde uygulanan tarım politikalarına tepki gösteriyor.

 Tepki gösterilen konular arasında Birliğin tarım politikaları, karmaşık piyasa düzenlemeleri, doğa restorasyon hedefleri, desteklemelerdeki kesintiler, yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetleri, gübre ve pestisit kullanımına getirilen sınırlamalar, Ukrayna'dan gelen ucuz tahıl ürünleri ve su tasarruf tedbirleri yer alıyor.

Çiftçiler, ayrıca, AB'ye, "Yeşil Mutabakat kapsamında karbon gübre ve pestisit kullanımına ilişkin katı kurallar getirerek tarımsal üretimi zorlaştırma" eleştirisinde bulunuyor.