İspanya'da yolsuzluk krizi derinleşiyor: Pedro Sanchez istifa edebilir

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, eşi Begona Gomez ile ilgili yolsuzluk suçlamalarından dolayı görevde kalıp kalmama kararı almak için kamuya açık tüm siyasi gündemini bir süreliğine iptal ettiğini duyurdu.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, tüm kamu görevlerini iptal etti.

Sanchez, mahkemenin karısı ile ilgili yolsuzluk iddialarıyla soruşturma başlatmasının ardından istifa etmeyi düşündüğünü söyledi.

İspanya Başbakanı, "hükümete liderlik etmeyi sürdürmek ya da bu onuru reddetmek" konusunda acilen karar vermek zorunda olduğunu dile getirdi.

Sanchez, eşi Begona Gomez ile birlikte yaşadığı "siyasi saldırıların ciddiyetinin" kendisini pozisyonunu yeniden değerlendirmeye yönelttiğini ve kararını Pazartesi günü açıklayacağını kaydetti.

Sanchez, aylardır eşini hedef alarak kendisini siyasi ve kişisel anlamda zayıflatmaya çalışan "taciz stratejisinden" şikayet etti.

İspanya Başbakanı, muhaliflerinin, "karısına saldırarak kişisel ve siyasi çöküntüye uğratmak" amacıyla asılsız bir "kara, hava ve deniz yoluyla taciz ve zorbalık operasyonu" başlattığını ifade etti.

Sanchez, "Artık bu noktaya geldiğimize göre, oldukça meşru bir şekilde kendime şu soruyu soruyorum: 'Tüm bunlara değer mi?" dedi.

El Confidencial internet sitesinin aktardığına göre, soruşturma kapsamında Gomez'in, kamu parası ve ihalesi alan şirketlerle bağlantıları incelenecek.

Soruşturma kapsamında özellikle turizm grubu Globalia ve 2020'de yönettiği IE Afrika Merkezi adlı vakıf arasında yapılan "sponsorluk anlaşması" kamuoyunda tartışılıyor.

Globalia'nın, koronavirüs döneminde havayolu şirketi Air Europa'nın kurtarılması için devletten 475 milyon euro aldığı belirtiliyor.

İspanya'daki sağcı Halk Partisi (PP) parlamentoda konu ile ilgili açıklama talep etti. Başbakan Sanchez ise "her şeye rağmen" adalete inandığını kaydetti.