Arjantin lideri Milei, CNN'e konuştu: Petro ve Obrador hakkında sert ifadeler kullandı

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin Meksika ve Kolombiya'daki solcu mevkidaşlarına iğneleyici sözlerinin diplomatik açıklamalarla doruğa ulaşması ile birlikte, Latin Amerikalı popülist liderler arasındaki söz düellosu devam ediyor.

Aşırı sağcı Milei, ülkesi Arjantin’deki seçimleri kazanmasının ardından siyasi ilgi odağı haline geldi ve Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro ile Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ile düzenli olarak iğneleyici atışmalarda  bulundu. Ancak son günlerde siyasi rekabet sosyal medya üzerinden uzun soluklu hakaretlere dönüştü.

Milei'nin CNN'e verdiği röportajda, Petro hakkında sert sözler kullanması ve bu röportajın bazı bölümlerinin 28 Mart Perşembe gecesi yayınlanmasının ardından, Kolombiyalı mevkidaşının Arjantinli diplomatların ülkesinden ayrılması emrini vermesi ile gerginlikler daha da kızıştı.

Milei, Petro'nun bir gerilla grubunun üyesi olduğu geçmişine atıfta bulunarak, "Terörist katili olan birinden pek bir şey beklenemez" dedi. CNN'in röportajının tamamının 1 Nisan Pazar günü yayınlanması planlanıyor.

Kolombiya Dışişleri Bakanlığı, 28 Mart Perşembe gecesi yaptığı açıklamada, Milei'nin son saldırılarının "başkanın onurunu zedelemenin yanı sıra ulusumuzun güvenini de zedelediği" gerekçesiyle Arjantinli diplomatları sınır dışı ettiklerini belirtti. Yetkililer, duyurulan ihraçlara kimlerin tabi olacağını ise henüz açıklamadı.

Milei daha önce Petro'yu ülkesini batıran "katil bir komünist" olarak nitelendirmiş ve sosyalistlerden "insan dışkısı" olarak söz etmişti. Petro ise sosyal medya kanallarından "Hitler'in söylediği buydu" şeklinde yanıt verdi.

CNN'e verdiği ve Petro ile gerilimi tırmandıran aynı röportajda Milei, Meksika Devlet Başkanı hakkında da sert ifadeler kullanarak onu "cahil" olarak nitelendirdi. Petro'nun müttefiki ve Milei’yi sert bir şekilde eleştiren López Obrador, sosyal medya hesabı X platformunda yaptığı paylaşımda, "Arjantinlilerin bu kadar zeki olmasına rağmen Milei gibi birini nasıl seçtiğini hala anlamıyorum" diyerek Petro'nun yanında olduğunu açıkladı.

Merkezi New York'ta bulunan Amerika Kıtası Konseyi'nin başkan yardımcısı Brian Winter, Latin Amerikalı liderler arasındaki çekişmelerin bölgesel ilişkiler üzerinde daha uzun vadeli etkileri olabileceğinin altını çizdi.

Winter, “Latin Amerika'daki ülkeler arasında daha iyi bir işbirliği görebilseydik, bölge halkı için daha iyi bir getirisi olurdu, ancak bu ideolojik uçurum çok derin. Bu sadece ülkelerin kendi içindeki değil, kendi aralarındaki kutuplaşmayı da yansıtıyor” değerlendirmesinde bulundu.