Filistin

Filistin, Orta Doğu'da tarihi Kenan Bölgesi'nde bulunan bir Arap devletidir. Tarihi milattan önce 12. yüzyıla kadar uzanan Filistin, günümüzde İsrail'in işgali altında bulunmaktadır.

İşgal nedeniyle sınırları değişen Filistin, günümüzde Gazze ve Batı Şeria bölgelerine sıkışmış durumdadır. Filistin'in 2,2 milyonu Gazze'de, 3,2 milyonu da Batı Şeria'da olmak üzere toplam 5,4 milyonluk bir nüfusa sahip olduğu bilinmektedir.

Başkenti Doğu Kudüs olan ülkenin en üst düzey kamusal yetkilisi Devlet Başkanı, hükûmetin lideri ise Başbakandır. Devlet Başkanlığı görevini Mahmud Abbas, Başbakanlık görevini ise Muhammed İbrahim Iştiyye üstlenmektedir.

İşgal altındaki Filistin'de kullanılan para birimi İsrail yeni şekelidir.

Uluslararası tanıması sınırlı tanımaya sahip Filistin, Birleşmiş Milletler'e üye 193 ülkenin 139'u tarafından tanınmaktadır. Birleşmiş Milletler'e üye olmayan Filistin, gözlemci devlet statüsündedir. 

Güney Afrika, UAD'den "Refah'ta acil önlem" çağrısında bulundu
Belçika yayın kuruluşundan İsrail protestosu İrlanda basınında Filistin gelişmeleri
ABD Temsilciler Meclisi'nden antisemitizme yönelik karar Beyaz Saray: Gazzeli aileler ABD’ye taşınabilir Türkiye, İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahil oluyor Gazze'de ateşkes görüşmeleri Riyad'da başladı Naomi Klein: "Siyonizmden kaçışa ihtiyacımız var" Hamas: "İsrail'in ateşkes önerisine verdiği resmi yanıtı aldık" ABD savaş gemisi Gazze açıklarına demirledi Üniversiteliler sisteme karşı: ABD'de Filistin lehine protestolar bastırılıyor Erdoğan ile Biden 9 Mayıs'ta bir araya gelecek IDF ve Şin Bet şefleri Refah işgali için Kahire’de İsrail karşıtı protestolar ABD kampüslerine yayılmaya devam ediyor Arap Birliği, Gazze'deki durumu görüşmek için toplandı Filistin’i devlet olarak tanıyan ülkelerin sayısı artıyor Senato, 95 milyar dolarlık askeri yardım paketini onayladı Gazze’de işlenen soykırımın belgesi Barbados, Filistin’i devlet olarak tanıma kararı aldı Hakan Fidan’dan Mısır ile işbirliği açıklaması Belçika’dan UNRWA’ya çok yıllı finansman paketi desteği Kolombiya, Filistin’in BM’ye tam üyeliğini destekliyor Hamas Kuvayi Milliye midir? Cumhurbaşkanı Erdoğan gündeme dair açıklamalarda bulundu İtalya'dan kritik Filistin açıklaması İran-İsrail Savaşı çıkarsa Türkiye hangi tepkileri verir? Kolombiya’dan İsrail’e Gazze çağrısı İsrail-HAMAS arasındaki ateşkes görüşmeleri başarısız oldu Hamas raporu, Gazze'deki yıkımı gözler önüne serdi Orta Doğu'da neler oluyor?