Hakan Fidan: "Türkiye, İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahil olacak"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davaya Türkiye'nin de müdahil olacağını duyurdu.

Endonezyalı mevkidaşı ile Ankara'daki görüşmesinin ardından basın toplantısında açıklamalarda bulunan Fidan, Türkiye'nin söz konusu başvurularına yönelik çalışmalarının çok uzun süredir devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin daha fazla ülkenin davaya müdahillik başvurusunda bulunması için çalışmalara devam edeceğini söyleyen Dışişleri Bakanı; İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ülkeleri başta olmak üzere Filistin'i devlet olarak tanıyan diğer ülkelerle yaptığı görüşmeler neticesinde bazı ülkelerin de bu konuda tavır almaya hazır olduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ocak ayında Türkiye'nin Adalet Divanı'ndaki dava için belgeler sağladığını dile getirmiş ve "Şu anda bizim teslim ettiğimiz o belgeler, ağırlıklı olarak görsel belgeler de söz konusu, bu belgelerle İsrail mahkum olacaktır" şeklinde konuşmuştu.

İnsan hakları avukatı Işıl Kurnaz, BBC Türkçe'ye verdiği demeçte, davaya taraf olmayanların davaya müdahil olmasının Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Statüsü'nün 62. ve 63. maddeleri ile tanınan bir imkan olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'nin 62. maddeye göre mi, yoksa 63. maddeye göre mi katılım talebinde bulunduğu henüz bilinmiyor.

Güney Afrika tarafından 29 Aralık'ta açılan davada, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki eylemlerinin "soykırım niteliğinde" olduğu belirtildi.

Dava dilekçesinde, İsrail'in "Gazze'deki Filistinlileri daha geniş bir ulusal, ırksal ve etnik grubun parçası olarak yok etmeye yönelik özel bir niyete" sahip olduğu kaydedildi.

Güney Afrika Cumhuriyeti, Tel Aviv'in BM Soykırım SÖzleşmesi'ni ihlal ettiğini belirterek, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarının derhal askıya alınması için ihtiyati tedbir kararı çıkarılmasını talep etti.

Güney Afrika Cumhuriyeti, Tel Aviv hükümetinin Gazze'deki uygulamalarını kendi ülkesindeki "apartheid (ırk ayrımcılığı) rejimiyle" kıyaslıyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler askıya alındı.

Güney Afrika ayrıca, Pretoria'daki İsrail Büyükelçiliği'ni kapattı.

Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya suikast girişimi Yeni Kaledonya'da halk Fransa'ya karşı ayaklandı! Gürcistan'da halk protestoları devam ediyor Vladimir Putin'in Pekin ziyareti: Xi Jinping ile görüşmelerde bulundu Güney Afrika, UAD'den "Refah'ta acil önlem" çağrısında bulundu