Amerikalıların üçte birinden fazlası İsrail'in soykırım yaptığını düşünüyor

24 Ocak günü yayımlanan anket verilerine göre, Amerikan halkının yüzde 35'i İsrail'in Filistinlilere karşı soykırım yaptığını düşünüyor.

Amerikalıların üçte birinden fazlası İsrail'in Filistinlilere soykırım yaptığına inanıyor.

Economist/YouGov anketine göre, aynı yaşlarda bulunan bir genç grubun İsrail'in Filistinlilere karşı yürüttüğü ve 7 Ekim'den bu yana 25 binden fazla insanı öldürdüğü tahmin edilen askeri harekatının soykırım anlamına geldiğine inanıyor.

Ankete katılanların yüzde 35'i soykırım olduğunu söylüyor, yüzde 36'sı öyle olmadığını düşünüyor ve geriye kalan yüzde 29 kararsız olarak belirlendi.

Genç Amerikalılar arasında ve siyasi konularda  bölünmelerin daha belirgin olduğu gözlemlendi. Ankete katılan 18-29 yaş grubundakilerin yüzde 49'u İsrail'in soykırım yaptığını söylerken, yüzde 24'ü buna katılmıyor, yüzde 27'si ise kararsız.

Demokrat-Cumhuriyetçi kesim arasındaki ayrımın oldukça belirgin olduğu anlaşıldı.

Demokratlar arasında İsrail'in soykırım yaptığını savunanların oranı yüzde 49'ken, Cumhuriyetçiler arasında bu oran yüzde 18 olarak görüldü. Demokratların yüzde 21'i bunun soykırım olmadığını düşünürken Cumhuriyetçilerin yüzde 57'si olduğu görüşünde.

Oylama, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasıyla ilgili geçici bir karar vermeye ve Joe Biden hükümetine karşı ayrı bir dava açmaya hazırlandığı dönemde geldi. 

UAD davası, İsrail'in Gazze'deki harekâtına ilişkin uluslararası hassasiyetin önemli bir göstergesi olarak görülüyor. Güney Afrika, İsrail'in 7 Ekim'deki Hamas saldırılarına askeri tepkisi sırasında Gazze'de soykırım yapma yönünde "ürpertici" ve "tartışılmaz" bir niyet gösterdiği iddiasına 50'den fazla ülkenin katıldığını iddia etti.

Güney Afrikalı avukat Adila Hassim, "Bu mahkeme, soykırım eylemlerine ilişkin makul bir iddiayı haklı çıkaran bir davranış modeli ve ilgili niyeti tartışmasız bir şekilde gösteren son 13 haftalık delillerden faydalanıyor" açıklamalarında bulundu.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise iddianın asılsız olduğunu söyledi ve konuşmanın devamında, "Teröristlerle savaşıyoruz, yalanlarla savaşıyoruz. İsrail soykırımla mücadele ederken soykırımla suçlanıyor” dedi.