Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Gürcistan'ın yabancı STK finansmanına ilişkin yasasını eleştirdi

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Gürcü mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu. Scholz Almanya'nın, Gürcistan'ın dış nüfuza ilişkin planlanan yasası konusunda endişelerini sürdürdüğünü ve daha önce olduğu gibi hükümetin bu yasayı geri çekmesi gerektiğine inandığını söyledi.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Gürcü mevkidaşı Irakli Kobakhidze'ye ülkesinin dış nüfuzuna ilişkin planlanan yasayı geri çekmesi yönünde çağrıda bulundu.

Eleştirmenler, AB'ye katılmayı tercih eden ülkelerde tartışılmakta olan yasayı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in muhalefeti ezmek için kullandığı yasaya benzetti.

Bunu uygulamayı koymaya yönelik bir önceki girişim, aylarca süren sokak protestolarının ardından geçen yıl iptal edildi.

Scholz, 12 Nisan günü Gürcistan'ın şubat ayında bu yana Başbakanı olan Iraklı Kobakhidze ile ortak basın toplantısında, "Eleştirilerimiz geçen seferkiyle aynı ve yasanın geçmeyeceğini söyledi. Gürcistan'ın bu türdeki ekonomik ihtiyaçlara ulaştığını" söyledi.

Gürcistan hükümeti tarafından "şeffaflık yasası" olarak sunulan bu yasa, finansmanının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü kuruluşların "yabancı ajan" olarak kaydolmalarını, aksi takdirde para cezasıyla karşı karşıya kalmalarını gerektirecek.