Boris Pistorius: "Alman ordusu yeniden yapılandırılacak"

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülke ordusunun yeteneklerini geliştirme çabalarının bir parçası olarak Soğuk Savaş'tan bu yana en kapsamlı askeri reform hareketine giriştiklerini söyledi.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, başkent Berlin'de NATO'nun 75. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle gerçekleştirilen bir etkinlikte konuştu.

Pistorius, Alman ordusunun 'baştan aşağı' yeniden düzenlenmesi emrinin imzalandığını söyledi.

Söz konusu yeni tedbirlerin, Almanya'nın kendi silahlı kuvvetlerine bakış açısındaki 'büyük değişimin' bir parçası olduğu kaydedildi.

Pistorius'un ifadelerine göre, genel olarak organizasyon yapısındaki reform, Alman ordusunun savaş da dahil, acil durumlara hazır olmasını sağlamak amacıyla oluşturuldu.

Daha önce Almanya Savunma Bakanı, yapısal reformun bir parçası olarak Alman Silahlı Kuvvetleri'nin, siber ve bilgi alanındaki faaliyetlerden sorumlu yeni kolunun ve yeni harekat destek komutanlığının oluşturulacağını açıklamıştı.

Pistorius, yeniden yapılandırmada olası zorunlu askerlik hizmetinin tekrar uygulanabileceğinin de dikkate alındığını söyledi.

Pistorius, zorunlu askerlik konusunda çeşitli seçenekleri incelettiğini, raporun nisan ortasında kendisine ulaşacağını dile getirdi.

Alman Bakan, gerekli reformların hayata geçirilmesi için Alman Silahlı Kuvvetleri'ne 6 ay zaman verdiğini söyledi.

Alman ordusunu geleceğe hazır hale getirmek istediklerini vurgulayan Pistorius, "Avrupa'daki tehdit durumunun yoğunlaştığını hepimiz biliyoruz. Ülkemizi ve müttefiklerimizi savunuyoruz ve bu adımla da kimsenin NATO toprağı olarak bize saldırma fikrine kapılmaması gerektiğini açıkça belirtiyoruz" ifadelerini kullandı.

Pistorius, bunun inandırıcı ve gerçekçi bir şekilde yansıtılmasını isteyerek ordunun belirtilen şekilde yeniden yapılandırılması durumunda bunun başarılabileceğini ifade etti.

Almanya'da zorunlu askerlik 2011 yılında kaldırılmıştı.

Şu anda ülkede toplam 181 bin asker bulunuyor.

Berlin hükümeti bu sayıyı 2031 yılına kadar 203 bine çıkarmayı amaçlıyor.

Almanya'da yaşlanan nüfus ve nitelikli iş gücü eksikliğinden dolayı askerlik yapacak personel bulmakta zorluk yaşanıyor.

2031 için hedeflenen sayıya ulaşılmasının düşük bir ihtimal olduğu belirtiliyor.

Pistorius, zorunlu askerliğin kaldırılmasını daha önce 'hata' olarak nitelendirmişti.

Pistorius, bu yapılanmada Alman Silahlı Kuvvetleri'nin ortak 'Harekat Komutanlığı' ile 'Destek Komutanlığına' da sahip olacağını söylerken, 'Harekat Komutanlığında' Alman Silahlı Kuvvetleri'nde operasyonel yönetim ve planlamanın bir elden yapılmasının öngörüldüğünü dile getirdi.

Almanya Savunma Bakanı, böylelikle kararların daha hızlı alınacağını belirterek, planlama görevini de üstlenecek 'Harekat Komutanlığının', NATO ve bakanlıklar ile eyaletler için de muhatap olacağını aktardı.

Alman ordusunun yapısına hava, kara ve deniz kuvvetlerinin yanında Siber ve Enformasyon Alan Gücü'nün de (CIR) ekleneceğini söyleyen Pistorius, bu yeni gücün ordunun güvenliği için önemli olduğunu ve siber saldırılardan korumanın yanında hibrit tehdide karşı da faaliyet göstereceğini söyledi.

Almanya Savunma Bakanı, 'Destek Komutanlığının' lojistik, tıbbi hizmet, nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlara karşı savunma, sivil-asker ilişkisi ile askeri birimler arasında iş birliği sağlanması alanlarında rol alacağını ifade etti.

Pistorius, yeniden yapılandırmada olası zorunlu askerlik hizmetinin tekrar uygulanabileceğinin dikkate alındığını söylerken, zorunlu askerlik konusunda çeşitli seçenekleri incelettiğini, raporun nisan ortasında kendisine ulaşılacağını dile getirdi.