Almanya Başbakanı Scholz, yasadışı göçe karşı geniş çapta bir baskı uygulayacağını duyurdu

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, göçmenleri sınır dışı etme işlemlerini hızlandırmak ve ülkeye girmeye çalışan insan kaçakçıları ile mücadele planını duyurdu. Alman lider, yasadışı göçe karşı sıkı bir baskı uygulayacağını aktardı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve 16 eyaletin Başbakanları, 7 Kasım günü gerçekleşen uzun bir görüşme sonrasında yeni ve zorlu bir göç politikasını müzakere etmek amacı ile  toplandılar.

Antlaşma, Almanya'da son yıllarda sığınma talebinde bulunmak üzere ülkeye giren çok sayıda göçmenden kaynaklanan sorunlara çözüm bulmak amacı ile imzalanacak.

Alman lider, düzensiz göçmenlerin gittikleri ülkelerle göç anlaşmalarının imzalanacağını belirtirken iltica başvurularının Avrupa Birliği (AB) dışındaki üçüncü ülkelerde ya da transit ülkelerde gözlemlenmesi fikri tartışıldı.

"GÖÇ ARTIKÇA AŞIRI SAĞ PARTİLERİN OYU YÜKSELİYOR"

İmzalanacak olan antlaşma ülkede aşırı sağcı, göçmenlik karşıtı siyasi partilerin popülaritesinin keskin bir şekilde arttığı bir ortamda geldi.

Göçmen karşıtı aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi'nin oy oranlarını yükselterek ülkedeki ikinci büyük parti haline gelmesi, son eyalet seçimlerinde Scholz ve koalisyon ortaklarının yüksek oranda oy kaybına sebep oldu.

Alman hükümeti üzerinde baskıyı daha da artırdı.

AfD, Almanya'nın bir "iltica krizi" yaşadığını ve yeni sığınmacılar için konaklama yerleri inşa etmeyi durdurmak ve ülke sınırlarında güvenlik kontrollerini artırmak için kampanya yürüttüğünü söyledi.

Scholz'un merkez sol koalisyon hükümeti, suç örgütlerine üye olan göçmenleri sınır dışı etme ve insan kaçakçılığına karışmaktan suçlu bulunanlara daha sert cezalar verme planlarını da duyurdu.

Eyalet liderleri ile yaptığı toplantı sonrasında gazetecilere verdiği demeçte Alman lider, "Ortak hedefimiz düzensiz göçü geri itmektir" şeklinde konuştu.

Hem Scholz hem de 16 eyalet valisi, aşırı sağ partilerin büyümesiyle birlikte oy paylarının düşmesinden dolayı göç ile mücadele konusunda harekete geçti.

7 Kasım günü gündemi hareketlendiren  anlaşma Scholz'un, düzensiz göçmenlere ev sahipliği yapma ihtiyaçlarına yer veriyor.

Göçle mücadele planında, eksikliklerden şikayet eden 16 eyalet Başbakanı için yeni finansman konusunda anlaşmaya varacağına dair önemli detaylar bulunuyor.

Finansman, önümüzdeki yılın başlarında gelecek 1,75 milyar avroluk (1,87 milyar dolar) ön ödemeyi ve ardından göçmen başına 7.500 avroluk yıllık tutarı içeriyor.

"BU ANLAŞMA TARİHİ BİR AN"

Anlaşmayı "tarihi bir an" olarak nitelendiren Alman lider Scholz, "Ortak hedefimiz düzensiz göçü geri püskürtmek" dedi.

Scholz, anlaşmanın ülkeye "nefes alma sistemine geçiş" sunduğunu söyledi ve yeni finansmanın "rakamlar arttıkça daha fazla para, azaldıkça daha az para olacağı" anlamına geldiğini açıkladı.

Finansman anlaşması, Scholz'un merkez sol koalisyon hükümetinin düzensiz göçü caydırmak için son haftalarda 16 eyalet valisinin imzaladığı birçok yeni önlem önerisini sunmasının ardından geldi.

Tedbirler, sığınma hakkı verilmeyen göçmenlerin sınır dışı edilmesini kolaylaştıracak adımları ve göçmenlerin tam hükümet yardımlarını alabilmeleri için daha uzun süre beklemeleri gerektiği anlamına gelen değişiklikleri içeriyor. 

Ayrıca göçmenlerin, kendilerine sığınma hakkı verilip verilmeyeceğine ilişkin kararı beklerken çalışmalarına ve kendilerini geçindirmelerine izin verilecek.

Aynı zamanda  ülkeye yasa dışı yollardan göçmen getiren insan tacirlerine de daha uzun cezalar kesilecek.

2023'ün ilk dokuz ayında 84 milyon nüfuslu ülkeye 230.000 kişi geldi ve sığınma talebinde bulundu.

EN ÇOK MÜLTECİ UKRAYNA'DAN GELİYOR

Son iki yılda Ukrayna'dan yaklaşık 1 milyon mülteci Almanya'ya yerleşti.

Bazı eyalet valileri, Almanya Federal Hükümeti’nden sığınma başvurularının üçüncü bir ülkede işleme alınabileceği bir sistem getirmesini istediklerini aktardı.

BBC’nin aktardığına göre Federal Hükümet, eyalet valileri ile yaptığı toplantıda bu fikrin hemen gündeme gelmeyeceğini, bunun yerine daha sonraki bir tarihte inceleneceğini söyledi.

Hessen eyaletinin valisi Boris Rhein, yeni tedbirlerin yaşanan sorunları daha iyi bir noktaya ulaştıracağını söyledi.

Reuters’in aktardığına göre Boris Rhein, "Yolun birçok adımdan oluştuğu ve elbette daha sonraki adımların da takip edilmesi gerektiği de açık." dedi.