ABD: "İsrail ordusunun Refah'a bir saldırı düzenlemekten kaçınması gerekiyor"

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 6 Şubat Salı günü yaptığı açıklamada, Refah’a yönelik bir saldırıya işaret etmişti. Washington, uygun bir plan olmadan Refah’a düzenlenecek bir askeri operasyonun “felaketle sonuçlanacağı” konusunda Tel Aviv’i uyardı.

Netanyahu, açıklamasında, orduya Gazze’nin güneyindeki Refah şehrine saldırı için hazırlanmaları emrini verdiğini ve HAMAS’a karşı kesin zaferin birkaç ay içinde elde edileceğini söylemişti.

6 Şubat’ta İsrail’in Refah’ın bazı bölgelerine havadan ve karadan saldırdığı bildirilmişti.

Yerinden edilen Gazze nüfusunun büyük bir kısmı Mısır sınırında bulunan Refah kentine göçtü. Kentte yaklaşık 1,5 milyon Filistinli; gıda, temiz su, medikal gereçler gibi temel ihtiyaçların kıtlığı arasında hayatta kalma mücadelesi veriyor.

ABD, mülteciler dikkate alınmadan gerçekleştirilecek bir operasyonun felakete yol açabileceğini ve bu tarz bir saldırıyı desteklemeyeceklerini belirtti.

Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby, şu anda Refah’a düzenlenecek bir operasyonun oradaki insanlar için büyük zarar anlamına geleceğini ve Washington’un bunu desteklemeyeceğini belirtmişti.

Kirby, İsrail’in böyle bir saldırıya hazırlandığına dair emareler görülmediğini de dile getirdi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel de ABD’nin ciddi ve güvenilir bir planlama olmadan böyle bir şeyi desteklemesinin imkansız olduğunu aktardı.

BBC muhabirlerinin kendisine yönelttiği “operasyon olması durumunda mültecilerin nereye gitmesi gerektiği” sorusuna ise Patel, bu soruların İsrail tarafından cevaplanması gereken meşru sorular olduğunu söyleyerek yanıt verdi.