Benjamin Netanyahu'dan ABD'ye ambargo tepkisi: "Tüm gücümle savaşacağım"

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ABD'nin İsrail ordusundaki bir birliğe yönelik askeri yardımı keseceği haberlerinin ardından ülkesine yönelik tüm ambargoları reddedeceğini dile getirdi.

Axios haber sitesinin aktardığına göre, ABD, işgal altındaki Batı Şeria'da insan hakları ihlalleri nedeniyle İsrail'in Netzah Yehuda tugayını hedef alacak.

BBC, kararın, ihlallerde yer aldığı öne sürülen yabancı askeri birliklere yönelik Amerikan yasağı uyarınca alınmış olabileceğini belirtti.

Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin İsrail ordusundaki bazı birliklere insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle yardımın kesileceği iddiaları sorulunca, "Bazı kararlar verdim, önümüzdeki günlerde görmeyi bekleyebilirsiniz" ifadelerini kullanmıştı.

ABD daha önce hiç İsrail ordusundaki bir birliğe yönelik yardımı kesmemişti.

İsrail ordusu ise Netzah Yehuda'nın uluslararası hukuk kapsamında faaliyet gösterdiğini öne sürüyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD'ye Netzah Yehuda'ya ambargo niyetinden vazgeçme çağrısında bulundu ve dünyanın ABD ve İsrail arasındaki bağları her zamankinden daha yakından izlediğini dile getirdi.

Gallant, "Bütün bir birliği eleştirme girişimleri, İsrail ordusunun faaliyetleri üzerinde büyük bir gölge oluşmasına neden oluyor. Ortaklar ve dostlar için doğru yol bu değil" ifadelerini kullandı.

Axios, Cumartesi günü üç kaynağa dayandırdığı haberinde, Blinken'ın Netzah Yahuda konusundaki kararını önümüzdeki günlerde açıklayacağını belirtti.

Kararın, birliğin Batı Şeria'daki insan hakları ihlalleri iddialarıyla ilgili olduğu kaydedildi.

Ülkesine yönelik tüm ambargoları reddeceğini söyleyen İsrail Başbakanı Netanyahu, "Tüm gücümle savaşacağım" ifadelerini kullandı.