Washington, Tahran'ı uyardı: "Tepkimiz sert olacak"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby, İran’ın Rusya’ya gerçekleştirdiği balistik füze tedarikine uluslararası toplumun sert bir tepki göstereceğini söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, İran’ın Rusya ile derinleşen askeri işbirliğinin sadece Ukrayna’ya değil aynı zamanda bölgedeki komşularına ve uluslararası topluma da zarar vereceğini belirtti.

Söz konusu iddialar hakkında keskin açıklamalar yapmanın henüz erken olduğunu vurgulayan Kirby, “İran'ın balistik füze tedarikine devam etmesi halinde uluslararası toplumun tepkisinin hızlı ve sert olacağından emin olabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Kirby, gerekli olması durumunda konuyu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na (BMGK) taşıyabileceklerini ifade ederek, “Avrupa'daki ve diğer yerlerdeki müttefiklerimiz ve ortaklarımızla daha ileri müdahale seçeneklerini koordine edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Kirby, Rusya’ya verdiği destekten dolayı İran’a ilave yaptırımlar uygulayacaklarını belirterek, “İran'ın Rusya'ya balistik füze satması halinde daha da ileri gitmeye hazırız” dedi.

Uluslararası haber ajanslarının paylaştığı haberlerde, İran’ın Rusya’ya yaklaşık 400 adet balistik füze tedarik ettiği iddia edilmişti.