John Kirby: "Her türlü saldırganlığa kararlılıkla yanıt vereceğiz"

Ürdün'de bulunan bir Amerikan üssüne insansız hava aracı (İHA) ile düzenlenen saldırıda üç ABD askeri öldü. Bu olay sonrasında ABD hükümeti, İran ile bir savaş peşinde olmadıklarını belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı basın toplantısında, ABD Başkanı Joe Biden'ın "saldırıya verilecek yanıt konusunda son derece net olduğunu" vurguladı.

Blinken, "Orta Doğu'da çatışmadan nemalanmaya çalışanlar" olduğunu ileri sürerek, "Bunu yapmayın. Her türlü saldırganlığa kararlılıkla yanıt vereceğiz ve askerlerimize saldıranları sorumlu tutacağız. Bunu bizim seçtiğimiz zamanda ve yerde yapacağız. Yanıtımız kademeli olacak" dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, günlük basın toplantısında, ABD üssüne yönelik saldırının ardından Washington'daki gelişmeleri aktardı.

Kirby, Başkan Joe Biden'ın söz konusu saldırıya "uygun karşılığı" verme noktasında kararlı olduğunu ifade etti.

Amerikalı yetkili sözlerinin devamında, "İran ile bir savaş peşinde değiliz, rejimle askeri bir çatışma peşinde değiliz" şeklinde konuştu.

Bölgede tansiyonu ve gerilimi artırma amacında olmadıklarını kaydeden Kirby, hafta sonu gerçekleşen saldırının ise tansiyon artırıcı bir saldırı olduğunu ve karşılık vermeleri gerektiğini belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Kirby, saldırıya ne şekilde karşılık verecekleri, bunları yeri ve zamanı konusunda ise tüm detayların kendi yükümlülüklerinde olduğunu, gerçekleştiğinde herkesin bunu göreceğini belirtti.