ABD İran'a bilgi verdiğini iddia etti, Tahran yalanladı

ABD’li yetkililer, İran’ın Kirman kentinde gerçekleştirilen terör saldırısından önce Washington’un Tahran’a olası bir saldırıyla ilgili özel uyarıda bulunduğunu aktardı. İranlı kaynaklar da böyle bir uyarının varlığını yalanladı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu’nda Korgeneral olarak görev yapan Kasım Süleymani, 2020 yılının başında ABD’nin bir dron saldırısı sonucu hayatını kaybetmişti.

Geçtiğimiz günlerde Süleymani için Kirman’da gerçekleştirilen bir anma töreni DEAŞ tarafından gerçekleştirilen terör saldırılarıyla bölünmüştü.

Patlamalar sonucunda 95 kişi yaşamını yitirirken 284 kişi de yaralanmıştı.

CBS News’e konuşan bir ABD’li yetkili, “DEAŞ'ın 3 Ocak 2024'te İran'ın Kirman şehrinde gerçekleştirdiği terör saldırısı öncesinde ABD hükümeti Tahran’a, İran sınırları içerisinde bir terör tehdidi olduğuna dair özel bir uyarıda bulundu. ABD, hükümetleri potansiyel ölümcül tehditlere karşı uyarmak için yönetimler arasında uzun süredir uygulanan bir ‘uyarma sorumluluğu’ politikasını izledi” ifadelerini kullandı.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya demeç veren bir diplomatik kaynak da Washington’un Tahran’a uyarıda bulunduğu iddialarını yalanladı.