AB Kamu Savcılığı Ofisi, von der Leyen'in Pfizer'dan aşı alımını soruşturuyor

AB Savcılık Ofisi, Pfizer Yönetim Kurulu Başkanı Albert Bourla ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasında gerçekleşen pazarlığında yolsuzluk olup olmadığını araştırıyor.

Liège savcılık ofisinden yapılan acıklamada, “kamu görevlerine müdahale, SMS mesajlarının yok edilmesi, yolsuzluk ve çıkar çatışması” suçlarından incelenen von der Leyen’in davasının Avrupa Kamu Savcılığı Ofisi’ne (EPPO) devredildiği aktarıldı.

Soruşturma, Bos Sens grubuna yakın lobici Frédéric Baldan'ın şikayetinin akabinde Belçikalı otoriteler tarafından Liège kentinde başlatılmıştı.

Baldan’ın şikayetine ilk etapta Budapeşte ve Varşova da katıldı. Polonya’daki genel seçimler sonrası göreve gelen Donald Tusk hükümeti, şikayetin geri çekilmesi için çalışıldığını belirtti.

Yaklaşık 20 milyar avroluk anlaşmayı inceleyen EPPO, Komisyon ofisindeki telefonlara el koyma yetkisine de sahip. Komisyon, von der Leyen ile Bourla arasındaki mesajların varlığını henüz kabul etmedi.

Politico'nun aktardığına göre bu anlaşma kapsamında alınan aşılardan yaklaşık 4 milyar avro değerinde doz kullanılamamıştı.