Yeni Zelanda'da hükümet, ülkenin kurucu anlaşmasına ilişkin tutumuyla eleştiri çekti

Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon, Māori liderler tarafından kurucu nitelikteki Waintangi Anlaşması’nda değişiklik planladığı gerekçesiyle protesto edildi.

Luxon hükümeti, halka açık bir toplantıda 6 Şubat Waitangi Günü öncesinde Māori liderlerle bir araya geldi.

Māori liderler, hükümete yerli halklara ilişkin politikalarını değiştirme çağrısında bulundu.

Luxon hükümeti geçtiğimiz yıl ekim ayında göreve geldikten sonra önerdiği politikalar, Māori halklarının ülke çapında protestolar düzenlemelerine sebep oldu.

Māori liderlerden biri olan Rahui Papa, "Stratejimiz bunu her forumda tekrar tekrar söylemek, böylece bilincinizi ve bilinçaltınızı yakalamak: Waitangi Antlaşması'nı korumak” açıklamasında bulundu.

Halka açık toplantıya binlerce kişinin katıldığı, bazılarının sahte kan sıçramış pankartlar taşıyarak hükümeti “anlaşmayı onurlandırmaya” çağırdığı bildirildi.

Başbakan, “Anlaşma bizim geçmişimiz, bugünümüz ve geleceğimizdir. Dönüştüğümüz ülkeyi şekillendirmiştir ve her iki tarafa da yüklediği yükümlülükler her zaman bizimle olacaktır. Ancak, iki taraf olarak değil, Yeni Zelandalılar olarak birlikte ilerlemeyi hedeflemeliyiz çünkü bizi birleştiren şeyler, ayıranlardan daha fazladır” dedi.