Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi: "İsrail ateşle oynuyor"

Ürdün, kendi himayesi altında bulunan Mescid-i Aksa’ya İsrail’in çeşitli kısıtlamalar uygulamasına tepki gösterdi.

Ürdün, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya erişime ilişkin uyguladığı kısıtlamaların durumu patlamaya teşvik ettiğini duyurdu. Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, "Mescid-i Aksa'nın kutsallığına saygısızlık etmenin ateşle oynamak anlamına geldiği konusunda uyarıyoruz” şeklinde konuştu.

Ramazan ayında Müslümanların yoğun ilgi gösterdiği kutsal mekana yönelik kısıtlamaları hatırlatan Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, İsrail'in uyguladığı kısıtlamaların bir an önce kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Safedi, işgal altındaki Batı Şeria'da durumun oldukça zor olduğunu kaydederek, "İsrail'in, ibadet hakkının kısıtlanması (Mescid-Aksa'ya girenlerin engellenmesi) dahil olmak üzere Müslüman ve Hristiyanların kutsallarını ihlal eden tek taraflı uygulamaları sahadaki gerçeği değiştiriyor ve barışa, hatta iki devletli çözüme bile katkı sağlamıyor” ifadelerini kullandı.

Ramazan ayında İsrail bombardımanı nedeniyle Gazzeli annelerin çocuklarına yiyecek bulamadığını belirten Bakan Safedi, "Dünya insanlık onurunu 5 aydır koruyamıyor" dedi.

Vatikan Dışişleri Bakanı Gallagher ise konu hakkında yaptığı açıklamada "Papa bu saldırıların sona ermesi gerektiğine inanıyor. Vatikan ateşkes, insani yardımın ulaştırılmasının kolaylaştırılması ve bu korkunç çatışmanın çözülmesi için çaba göstermenin yollarını arıyor ve bunu istiyor” değerlendirmesinde bulundu.