Ürdün'deki ABD üssüne dron saldırısı gerçekleştirildi

Ürdün’ün Suriye sınırında ABD askerlerine bir dron saldırısı gerçekleştirildi. 3 Amerikan askerinin öldüğü, 34 askerin de yaralandığı saldırının İran destekli gruplar tarafından gerçekleştirildiği aktarıldı.

ABD Başkanı Joe Biden, saldırının ardından yaptığı açıklamada, “Olayla ilgili veri toplamaya devam ediyoruz ancak saldırının Suriye ve Irak’ta aktif İran destekli radikal gruplar tarafından gerçekleştirildiğini biliyoruz. Şüpheniz olmasın: Sorumluların kendi istediğimiz zaman ve şekilde hesap vermelerini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Biden, 3 ABD askerinin öldüğü saldırıya karşılık verileceğini söyleyerek açıklamalarını sürdürdü.

ABD’nin Orta Doğu Kumandanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre 34 olan yaralı asker sayısının yükselmesi bekleniyor.

Kışlalara isabet eden bu saldırı, 7 Ekim’de başlayan İsrail-HAMAS savaşından bu yana Orta Doğu’da Amerikan askerlerinin ölümüyle sonuçlanan ilk çatışma olarak tarihe geçti.

Tahran ise saldırıyla ilişkilendirilmesini reddetti. İran’ın BM’deki temsilciliğinden yapılan açıklamalarda, “İran'ın ABD üssüne yapılan saldırıyla hiçbir bağlantısı ve ilgisi yoktur. Bölgede ABD güçleri ile direniş grupları arasında bir çatışma bulunmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Tahran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İran’a yönelik suçlamaların politik olduğunu ve bölgenin gerçekliğini “tersine çevirme” amacı taşıdığını belirtti.

Reuters’a konuşan HAMAS sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Amerikan üssüne gerçekleştirilen saldırının 7 Ekim’de başlayan savaşla direkt bağlantılı olduğunu belirtti.

Zuhri, “Üç Amerikan askerinin öldürülmesi, ABD yönetimine, Gazze'de masumların katli durmadığı takdirde tüm ulusla yüzleşmek zorunda kalacağı mesajını vermektedir. Gazze'ye yönelik Amerikan-Siyonist saldırganlığının devam etmesi bölgedeki durumu patlatabilir” ifadelerini kullandı.