Ukrayna ve Çin arasında "Barış Planı" görüşmeleri devam ediyor

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andri Yermak, Çin yönetimine hazırladıkları barış planlarını ilettiklerini söyledi.

Andri Yermak, Telegram hesabından 7 Mart Perşembe günü yaptığı açıklamada, Çin'in Avrasya İşleri Özel Temsilcisi Li Hui'nin Kiev'e aynı gün gerçekleştirdiği ziyarette savaştaki son durum ve çatışmaların gidişatı üzerine konuştuklarını açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin özel kalemi Yermak, görüşmelerde "Adil bir barışın tesis edilmesi adına Ukrayna'nın barış formülü temelinde, ülkemizin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin yeniden sağlanmasını ele aldık" şeklinde konuştu.

Barış planları ile ilgili görüşmelerin devam ettiklerini vurgulayan Yermak, Rusya’nın işgal ettiği bölgelerden çekilmesi gerektiğini, Kırım’ın 2014 yılında başlayan ilhakının sonlanmasını ve Kremlin yönetiminin uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini söyledi.

Ukrayna ve ABD, 2023 yılında Kuzey Kore'nin Rusya'ya füze ve mühimmat gönderdiğini ve cephede kullanıldığını iddia etmişti. Pyongyang yönetimi ise bu iddiaları yalanlamıştı.

Avrupa Birliği politikalarına odaklanan Brüksel merkezli haber sitesi Euractiv, Ukrayna'nın sunduğu barış koşullarının kabul edilmesini için "Çin'e baskı yaptığını" aktardı.

Öte yandan ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'in ocak ayında paylaştığı analizinde, Ukrayna'nın barış için Çin'den yardım istediği fakat Pekin'in Gazze savaşına odaklandığı değerlendirmesi yapılmıştı.