Türkiye ile Suriye arasında normalleşme süreci devam ediyor: Şam yönetiminin talepleri gündemde

Geçtiğimiz haftalarda Moskova’da; Türkiye, Suriye, İran ve Rusya Dışişleri Bakanları’nın görüşmelerinin ardından Ankara ile Şam arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için resmi bir siyasi müzakere sürecine girilmişti. Söz konusu toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esad'ın, Rusya ve İran'ın ara buluculuğunda kısa bir süre içerisinde bir araya gelmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye, Suriye, İran ve Rusya Dışişleri Bakanları, Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya gelmişti. Dört ülkenin dışişleri bakanları, Ankara ile Şam arasındaki normalleşme sürecini ele aldı.

Konu hakkında RT Arabic’e konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, Esad’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi için bazı şartlarının olduğunu dile getirdi.

ESAD YÖNETİMİ, BÖLGE ÜLKELERİYLE BARIŞIYOR

Rusya’nın sağladığı askeri güç ile savaşta büyük avantaj sağlayarak üstün gelen Suriye hükümeti, Arap dünyası ve Orta Doğu’da normalleşme sürecine girdi. 12 Kasım 2011’den bu yana Arap Birliği’ndeki üyeliği askıya alınan Suriye, Arap dünyası başta olmak üzere siyasi arenaya geri döndü.

Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılan Türkiye-Rusya-Suriye-İran toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye lideri Esad'ın kısa süre içerisinde yüz yüze bir görüşme gerçekleştireceği yönünde değerlendirmeler yapılmıştı. Ancak Suriye’den gelen mesajlar, farklı yorumlara yol açtı. 

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'den çekilmesi gerektiğini ve bu durumun gerçekleşmeden iki liderin bir araya gelemeyeceğini söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiği operasyonlarda Afrin, Azez, Cerablus ve daha birçok şehri kontrol altına alarak PKK terör örgütünün uzantısı YPG ile mücadele etmişti.

Türkiye ve Suriye’nin barışması, Doğu Akdeniz’de yürütülecek olası ortak politikada güvenli sahil sınırlarını işaret ediyor. Ankara hükümeti, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye’den çekilmesi durumunda kara sınırlarında güvenlik sorunu oluşacağını, bölgenin Suriye Ordusu yerine çeşitli terör örgütleri tarafından kontrol edileceğini düşünüyor.

Ankara, meşru hükümetin Türkiye’nin toprak bütünlüğünü tehdit eden terör gruplarını ortadan kaldırmadan Türk askerlerinin çekilmeyeceğini belirtiyor.

SURİYELİ SIĞINMACILARIN DÖNÜŞÜ SEÇİM VAADİNE DÖNÜŞTÜ

Yaklaşık dört milyon Suriyeli mültecinin Türkiye’de uzun yıllardır barınması üzerine muhalif isimlerden vaatler geldi. Kontrolsüz göçün bir beka sorununa yol açacağını savunan muhalefet partileri, Suriyelilerin evlerine güvenli ve insani şartlarda dönüşünü sağlayacaklarına dair teminat verdi.

Suriye yönetimi tarafından gelen açıklamalar da mültecilerin evlerine geri dönmeleri doğrultusunda. Ancak Şam hükümeti, Suriyelilerin ülkelerine geri dönüşünü belirli şartlara bağladı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, "Mültecilerin anavatanlarına dönmesini istiyoruz ve bu dönüşün şartları var. Suriye'ye yaptırım uygulanması mültecilerin dönüşünü engelliyor. Türkiye'nin Suriye'deki rolü yıkıcı ve Ankara yeni bir yaklaşım benimsemeli" açıklamasında bulundu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün katıldığı 'Terörle Mücadele ve Suriye' konulu konferansta konuya ilişkin şu söylemlerde bulundu:

"Devamlı konuşulan bir konu var. Efendim, işte bu Suriyeliler ne zaman dönecek? Arkadaşlar dönecek. Dönecek de, bu şimdi hani bir kahvenin boşaltılması gibi, salon boşalmayacak. 'Hadi çıkın!' demek mümkün değil. Bunun bir takım usulleri var. Kuralları var. Bunlara göre gerekli çalışmalar yapıldı, yapılıyor ve bunların akabinde de tabi ki onlar da kendi evlerine, topraklarına dönmek suretiyle mutlu ve güven içinde yaşayacaklar."

Akar, "Bu güvenliğin sağlanması şart. Bununla ilgili 11 yıldan beri biz, Esad rejimiyle görüşmüyoruz. Geçtiğimiz 28 Aralık'ta Moskova’da bizim Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanımızla birlikte Rusya ve Suriye ile görüşmeler yaptık. Daha sonra 25 Nisan'da bu görüşmeyi tekrarladık. Bu görüşmeler devam ediyor. Bizim oradaki yapmaya çalıştığımız şey, hayatın normalleşmesi. 'Gelin' demekle, 'gönderin' demekle bu iş olmaz" ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanı ayrıca, "Buradaki hayat normalleşecek. Buradaki insanlara gerekli teminatlar verilecek. Orada güvenlik sağlanacak ve onun akabinde de, tabi ki ve zaten esasen şu anda hem Türkiye’den 600 bin kişi gitti gelen Suriyeli vatandaşlardan hem de Suriye'nin diğer yerlerinden gelenlerle beraber bizim kontrol ettiğimiz bölgeye 1 milyon Suriyeli güvenli olduğu için o bölgeye, can güvenliği olduğu için, mal güvenliği için geldiler. Biz oradaki normalleşmeye elimizden geldiğince en üst düzeyde yardım etmeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu.