Savunma Bakanlığı yetkilisi: "Türkiye, Eurofighter konusunda geri adım atmadı"

Reuters’a açıklamalarda bulunan bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, 23 milyar dolar değerinde 40 adet Eurofighter savaş uçağı alınması konusunda Türkiye’nin ısrarcı olduğunu söyledi.

Reuters, ismi açıklanmayan bir Türk Savunma Bakanlığı yetkilisinin, Eurofighter Typhoon savaş uçakları konusunda açıklamalarda bulunduğunu bildirdi.

Yetkili, ABD Kongresi’nin F-16 savaş uçaklarının satışını engellemesini beklemediklerini ve hükümetin Eurofighter Typhoon jetlerini yine de satın almak istediğini belirtti.

Savunma Bakanlığı yetkilisi, “Hala ilgileniyoruz, konsorsiyum üyesi Almanya'nın bu konudaki olumlu yaklaşımını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, BAE ile işbirliği içinde çalışarak aynı zamanda kendi milli savaş uçağı KAAN'ı geliştirdiğinin aktarıldığı haberde ayrıca, Almanya'nın 2024 yılının başında Eurofighter jetlerinin Suudi Arabistan'a satışına yönelik olumsuz tutumundan vazgeçtiği vurgulandı.

ALMANYA KARŞI ÇIKMIŞTI

Türkiye, yaklaşık 23 milyar dolar değerinde 40 adet Eurofighter savaş uçağı için girişimlerde bulunmuş ancak Almanya karşı çıkmıştı.

Kasım ayında Türkiye, 40 adet Typhoon satın almak için İngiltere ve İspanya ile görüştüğünü ancak Almanya'nın bu fikre karşı çıkmasından dolayı anlaşmanın gerçekleşmediğini duyurmuştu.

O dönemde bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, Ankara'nın ABD'ye ilk olarak Ekim 2021'de yaptığı F-16 talebinin gerçekleşmeyebileceği ihtimalinden dolayı Eurofighter ile görüşmelerin başladığını belirtmişti.

Bu gelişmelerin ardından Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması ile Beyaz Saray yönetimi de Türkiye'ye F-16 satışını onaylama kararı almıştı.