Taliban: "Kadın haklarını bizim kadar önemseyen yok"

Afganistan’da araştırma ve anket yapan BISHNAW platformunun verilerine göre, Afganistan’da kadınlar ve kız çocukları en çok eğitime ulaşamamaktan endişeleniyor. Şu anda ortaokul çağındaki kız öğrenciler eğitim alamıyor.

Afganistan'da 2021'de iktidarı ele geçiren Taliban'ın dini lideri Hibatullah Akhundzada, ülkede kendilerinin kadın haklarına verdiği önemi hiçbir yönetimin vermediğini savunuyor.

Ariana News'un haberine göre, Kandahar bölgesinde özel kuvvetlere hitap eden Akhundzada, "Bazıları kanunlarımızı, bazıları kıyafetlerimizi, görüşlerimizi protesto ediyor. Hepsi de aramızdaki birliği bozmaya ve sistemimizi yok etmeye çalışıyor" şeklinde konuştu.

Geçici hükümetin, Afgan kadınlarının geçmişte inkar edilen haklarını güvence altına aldığını savunan Akhundzada, "Daha önceki hiçbir Afgan hükümeti İslam Emirliği'nin yaptığı gibi kadın haklarını güvence altına almamıştır. Kararnamelerimiz tüm alanlarda kadın haklarını güvence altına almıştır" ifadelerini kullandı.

Taliban'ın iktidarının ardından ülkede bir dizi kısıtlamaya gidilmiş, altıncı sınıftan büyük kız çocuklarının okula gitmesi yasaklanmış, yüksek öğrenim ve kadınlar için çalışma yasağı gibi dayatmalar uygulanmıştı.

Yeni kurallara göre, artık tüm Afgan kadınlarının sokağa bir erkek akraba eşliğinde çıkması gerekiyor.