SSCB lideri Josef Stalin'in ölümünün yeniden araştırılması talep ediliyor

Rusya Komünistleri Partisi, 4 Mart Pazartesi günü Rus istihbarat servisi FSB'ye ve savcılığa başvurdu. Parti, eski Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin'in 1953'teki ölümünde Batı istihbaratının rolü olup olmadığının araştırılmasını istiyor.

Komünist Parti Genel Başkanı Sergey Malinkoviç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Stalin döneminde yaşayan birçok kişinin ifadesinde Sovyet liderin Batı etkisi altındaki ajanlar tarafından zehirlenmiş olabileceğinden bahsediliyor. Parti, Rusya Federasyonu Başsavcılığı'na ve FSB'ye Josef Stalin'in ölümünde Batılı istihbarat servislerinin dahli olup olmadığının araştırılması için başvuru yaptı" ifadelerini kullandı.

Malinkoviç ayrıca, parti yetkililerinin 5 Mart Salı günü Kremlin Duvarı'ndaki Stalin büstüne çiçek koyarak bir anma töreni gerçekleştirileceğini belirtti.

Malinkoviç'in liderliğini üstlendiği Rusya Komünistleri Partisi 2012 yılında kurulmuş ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin devamı olduğu iddiasıyla siyaset yapan Rusya Federasyonu Komünist Partisi'ne rakip olarak ortaya çıkmıştı.

1924 yılından yaşamını yitirdiği 1953 yılına kadar Sovyetler Birliği'ni yöneten Josef Stalin, 71 yıl önce bugün hayatını kaybetmişti.

Sovyet yetkililer, Stalin'in hemorajik inme nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Stalin, 1945'te bir inme ve kalp krizi geçirmiş ve daha sonra sağlığı kötüye gitmişti.

Rusya'nın hızlı bir şekilde sanayileşmesinin mimarlarından biri olan Stalin aynı zamanda ülkedeki kıtlıklarda ve toplama kamplarında ölen yüzbinlerce kişiyle ilgili de tartışmaların odak noktasındaki isimlerden biri konumunda bulunuyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de daha önce Stalin'in iç politikalarını "totaliter" olarak nitelendirmiş ancak Sovyet liderin savaş dönemi liderliğinden övgüyle söz etmişti.