Sırbistan lideri Vucic: "Son derece zor bir siyasi durumdayız"

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, son dönemde yaşanan gelişmeler ile ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Vucic, son derece zor bir siyasi durumda olduklarını dile getirdi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, başkent Belgrad'da ulusa sesleniş konuşmasında, son dönemde yaşanan gelişmeler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmadıkları için baskı altında olduklarını söyleyen Vucic, ülkesinin bu sebeple Kosova ve destekçileri tarafından hedef alındığını söyledi.

Sırbistan'ın jeopolitik konumu nedeniyle yüksek bedeller ödediğini söyleyen Sırp lider, "Son derece zor bir siyasi durumdayız" dedi.

Vucic, Kosova'daki Sırplara yönelik saldırıların Albin Kurti'nin Başbakan olduktan sonra arttığını belirtirken, Kosova'da Sırp dinarının kullanılmasının yasaklanmasını kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Barışın öncelikli çıkarları arasında bulunduğuna dikkat çeken Sırp lider, Sırbistan'ın özgürlüğünden gurur duyan bir ülke olduğunu aktardı.

Vucic, Kosova'nın Avrupa Konseyi'ne üyeliğine de karşı olduklarını belirtirken; Sırp mallarının 9 aydır Kosova'ya erişimi olmamasına ve Kurti'ye yapılan yaptırımlara rağmen, Kosova'nın tüm uluslararası forumlara katıldığını dile getirdi.

Hükümet ve meclis üyeleriyle Kosova konusunda konuşmaya devam edeceğini ifade eden Vucic, "Sırbistan'ın tepkisinin ne olması gerektiği konusunda tüm partilerin temsilcilerinin görüşlerini duymaya hazırım. Sırbistan'ın tepkisinin güçlü ve sorumlu olması gerektiğine inanıyorum. Sırbistan'ın manevra alanını sınırlamak istemiyorum" şeklinde konuşu.

Öte yandan Vucic, Bosna Hersek'teki iki entiteden Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik ile her gün görüştüğünü ve durumun karışık ve politik olarak "gergin" olduğunu ifade etti.

Sırp lider, Dodik'in, Bosna Hersek'teki savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması'nı ihlal etmediğini belirtirken, Dodik'ten barış politikası izlemesini rica edeceğini söyledi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı, Almanya ve Ruanda'nın önerisiyle 27 Nisan'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunulması gereken Srebrenitsa Soykırımı'na ilişkin karar ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

Vucic, "Srebrenitsa'da yaşanan korkunç suçla ilgili en kötü şeyleri düşünüyorum. Ben de mağdur Boşnaklara çiçek takdim etmek ve saygılarımı sunmak için Srebrenitsa'ya gittim. Bu karar iki nedenden dolayı yapılıyor. Birincisi, Sırp halkını özgürlükçü ve bağımsız politikalasından dolayı cezalandırmak, Kosova konusunda ek olarak baskıya maruz bırakmak için. İkincisi ise İsrail'e verdikleri ya da başlangıçta verdikleri desteğe rağmen tam olarak Filistinlilerin ve Gazze halkının yanında olamadıkları için, 'burada destekleyeceğimiz Müslümanları bulduk' diyebilmek için" ifadelerini kullandı.

"Sırbistan için mücade etmeye devam edeceğim" şeklinde konuşan Vucic, gelecek günlerde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşeceğini söyledi.

Sırbistan'da tüm Sırpların katılımıyla 5-6 Mayıs'ta büyük bir Paskalya toplantısı yapacaklarını söyleyen Vucic, burada Sırplara yönelik mevcut durumların ele alınacağını kaydetti.