MSF: "Savaşın sebep olduğu travmalar çocukların yaşama isteğini elinden alıyor"

Médecins Sans Frontières (MSF - Sınır Tanımayan Doktorlar) derneği Genel Sekreteri Christopher Lockyear, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Gazze’deki duruma ilişkin bir brifing verdi.

İnsani tıbbi yardım sağlayan örgütün şefi, konuşmasına “Korkularımız tecrübelerimizden kaynaklanmaktadır” ifadeleriyle başladı ve İsrail ordusunun defalarca kez konvoylarına ve merkezlerine düzenlediği saldırılara bir yenisinin daha eklendiğini aktardı.

Savaş başladığından beri Gazze halkının tahayyül edilemeyecek derecedeki acılarına şahitlik ettiklerini belirten Lockyear, savaşın hiçbir uluslararası kurala uyulmadan gerçekleştirildiğini ve insani yardım sağlanacak asgari şartların oluşmadığını dile getirdi.

Sağlık sisteminin çöktüğünü aktaran Lockyear, saldırılardan ötürü 7 Ekim’den bu yana 9 farklı sağlık tesisine taşınmaları gerektiğni belirtti.

“Sağlık ekiplerinin lügatına yeni bir kısaltma eklendi: WCNSF - yaşayan ailesi olmayan yaralı çocuk. Bu savaştan sağ kurtulan çocuklar sadece travmatik yaralanmaların görünür izlerini değil, aynı zamanda görünmez izlerini de taşıyacaklardır … Bu psikolojik yaralar, beş yaşındaki çocukların bize [bu koşullarda hayatta kalmaktansa] ölmeyi tercih edeceklerini söylemelerine yol açtı” diyen Lockyear, ateşkesin uygun olduğunda değil hemen gelmesi gerektiğini ve durumun siyasi imkansızlık boyutunu aşarak siyasi suç ortaklığı boyutuna geldiğini söyledi.