Savaş İsrail ekonomisine ağır darbe vurdu: 2025 yılına kadar 70 milyon dolar zarara uğrayacak

İsrail Merkez Bankası yetkilileri, ülke ekonomisinin 2023 yılı son çeğreğine ilişkin büyüme tahminini açıkladı. Yılın son verilerine ait gözlemler sonucunda 2025'te İsrail'in 70 milyar dolar zarara uğrayacağı belirlendi.

İsrail Merkez İstatistik Bürosu (CBS) yetkilileri, 2023 yılının son çeyreğine ilişkin büyüme tahminini açıkladı. Ülke ekonomisi 2023'ün son çeyreğinde yüzde 19,4 oranında küçüldü.

Gazze'ye saldırıların İsrail ekonomisine verdiği zarar üretime büyük ölçüde yansıdı. İsrail'in Gayrisafi Yurt içi Hasılası (GSYH) geçen yılın dördüncü çeyreğinde, bir önceki çeyreğe kıyasla düşüş yaşandı. Piyasa beklentileri ve üreticiler GSYH'nin yüzde 10 oranında azalacağını düşünüyordu.

Açıklanan son verilerin, piyasa beklentilerinin çok üzerinde bir ekonomik daralma ortaya koyması dikkat çekti. 2022 yılında yüzde 6,5 büyüyen İsrail ekonomisi, 2023'te ise yüzde 2 büyüme gösterdi.

İsrail'de kişi başına düşen GSYH geçen yıl yüzde 0,1 düştü.

Capital Economics'in gelişmekte olan piyasalar kıdemli ekonomisti Liam Peach'e göre işletmelerin sabit yatırımları, "askeri çağrılar nedeniyle konut inşaatlarının neredeyse durma noktasına gelmesi ve Filistinli işçilerin azalması nedeniyle" yüzde 67,8 oranında düştü..

Peach, "Bir toparlanmanın (ilk çeyrekte) devam etmesi bekleniyor olsa da, bir bütün olarak 2024'teki GSYİH büyümesinin şu anda rekordaki en zayıf oranlardan birini göstermesi muhtemel görünüyor" dedi.

"SAVAŞIN ZARARI 70 MİLYAR DOLAR"

İsrail Merkez Bankası yetkilileri, savaşın bedelinin 2025 yılı sonuna kadar yaklaşık 70 milyar dolar zarara çıkacağını öngörüyor.

Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's, bu ay, artan siyasi risk ve savaştan kaynaklanan olumsuz kamu maliyesini gerekçe göstererek İsrail'in kredi notunu düşürmüştü.

Ekonomik daralmanın sebebi olarak, işçilerin askeri göreve çağrılması ve Filistinli çalışanların İsrail'e girişinin reddedilmesi nedeniyle ticari faaliyetlerdeki düşüş gösteriliyor.