Rusya’da devlet başkanlığı seçimleri başladı

Rusya’da üç gün sürecek devlet başkanlığı seçimleri için oy verme işlemi başladı. Kırım, Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde de oy verme işlemi yapılacak.

Rusya’da mevcut Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kazanması beklenen seçimde 112 milyonu aşkın seçmen sandık başına gidecek.

Moskova’da savcılar, muhalefetin Pazar günü Putin karşıtı eylemler düzenleme çağrılarının ardından seçimler esnasında herhangi bir protestoya karşı halka sürekli uyarı yaptı.

Telegram’da yayınlanan açıklamada, “Bu kitlesel etkinliklerin düzenlenmesi ve bunlara katılım, yürürlükteki mevzuat uyarınca cezalandırılacak” ifadelerine yer verildi.

Kırım, Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde de oy verme işlemi yapılacak.

Seçimde Vladimir Putin ile birlikte üç aday daha yarışacak.

Sürgündeki muhalif liderlerin ‘Putin’e karşı öğle vakti’ sloganıyla başlattıkları gösteriye katılım sağlayıp sağlamayacağı merak ediliyor.

Rusya’daki muhalif liderler, oy vermeye giden vatandaşların, iktidara yönelik eleştirlerini dile getirmek için ya Putin’in aleyhinde ya da geçersiz oy vermelerini talep ediyor.

Rusya’da geçen ay tutulduğu hapishanede hayatını kaybeden muhalif lider Aleksey Navalny’nin eşi Yulia Navalnaya, devlet başkanlığı seçimlerinde muhalefetin Devlet Başkanı Vladimir Putin’e sembolik bir ders vermesi için seferber olması çağrısını yaptı.

Navalnaya, bu protestoyla Rus seçmenin şaibeli bir şekilde cezaevinde yaşamını yitiren eşinin son isteğini de yerine getirmiş olacağını söyledi.

Seçimde oyların yarısından fazlasını alan aday başkan olacakken, 24 yıldır Rusya’yı yöneten Putin’in yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.