Polonya'da PiS lideri Jaroslaw Kaczyński: "Tusk, iradesinin kanun olmasını istiyor"

Polonya’da ana muhalefette bulunan Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) lideri Kaczyński, Lublin’de düzenlenen parti mitinginde, Başbakan Tusk’ın yeni hükümetinin faaliyetlerini Hitler’in eylemlerine benzetti.

Ana muhalefet lideri Jaroslow Kaczyński, Başbakan Donald Tusk’ın yeni hükümetini, devlet medyası reformu ve iki yıl hapis cezasına çarptırılan iki PiS siyasetçinin tutuklanması da dahil olmak üzere son eylemleri nedeniyle sert eleştirilerde bulundu.

Kaczyński’ye göre Tusk’ın yeni kabinesi, göreve geldiği ilk günden bu yana aldığı kararlar ile yasaları görmezden geliyor.

PiS lideri, “Tusk, iradesinin kanun olmasını istiyor. İradelerinin kanun olduğu kişiler zaten olmuştur. Führer’in iradesi de kanundu” şeklinde konuştu. Kaczyński, Nazi Almanyası’nda kullanılan ve Hitler’in sözünün yazılı hukuktan daha önemli olduğu ve sorgulanamayacağı anlamını taşıyan ve ‘Führerprinzip’ olarak bilinen düşünceye göndermede bulundu.

Lublin’de düzenlenen mitingde konuşan Kaczyński, Tusk’ın Polonya’nın egemenliğini ortadan kaldırmayı ve “Polonya’yı Batı Avrupa’dan, özellikle de Almanya’dan gelen insanlar için çiftlik işçilerine dönüştürmeyi” amaçlayan bir politika izlediğini belirtti. PiS, ayrıca Tusk’ı ve partisi Sivil Platform’u Berlin’in Varşova’daki ajanları olmakla suçluyor.