IMF: "Orta Doğu'daki çatışmalar petrol fiyatlarında keskin bir artışa yol açabilir"

Petrol fiyatları, ekonomik olumsuzlukların yatırımcı güvenini baskı altına alması, gözler İsrail'deyken jeopolitik gerilimlerden elde edilen kazanımların sınırlanması ve İran'ın hafta sonu İsrail topraklarına yönelik saldırısı sonrasında yükseldi.

Uluslararası Para Fonu, (IMF) Orta Doğu'da artan çatışmaların petrol fiyatlarının yükselmesine neden olacağını bildirdi.

Örgüt, çatışmaların enflasyondaki son düşüşün tersine dönmesine ve finansal piyasalardaki iyimser havanın bozulmasına yol açabileceği konusunda uyardı.

IMF, İran'ın hafta sonu İsrail'e düzenlediği füze saldırısının ardından bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek, iki ülke arasında bir savaşın faiz oranlarının yükselmesine yol açabileceği ihtimalini vurguladı.

IMF yetkilileri, küresel piyasalarda yumuşak bir iniş olacağını varsaydığı bir zamanda daha geniş bir çatışmanın yaratabileceği riskleri vurgulamak için Dünya Ekonomik Görünümü (WEO) ve Küresel Finansal İstikrar İncelemesi (GFSR) olmak üzere iki raporun lansmanını kullandı.

Rapor, küresel ekonomi için daha düşük enflasyon, düşen faiz oranları ve resesyonun önlenmesi konularını içeriyor.