Nijerya Devlet Başkanı, artan zorlukların ortasında yenilenen ekonomik yönetim yapısını duyurdu

Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu, ülke ekonomisinin kötü gidişatı hakkında basına konuştu. Tinubu, acil ekonomik zorluklara karşı Maliye Bakanı Wale Edun'un başkanlığını yaptığı Ekonomik Yönetim Ekibi Acil Durum Görev Gücü'nü (EET) kurdu.

Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu, Nijerya'nın ekonomik yönetiminin, finansal zorlukları hafifletmeyi, üretkenliği artırmayı amaçlayan bir revizyondan geçirildiğini, koordinasyonu, planlamayı ve uygulamayı güçlendirmek için çok katmanlı bir çerçeve oluşturduğunu duyurdu.

Geçen yıl göreve gelen Tinubu, rekor düzeyde borç, yüksek işsizlik, düşük petrol üretimi ve büyümeyi engelleyen elektrik kesintileriyle boğuşan bir ekonomiyi miras aldı.

Ancak o zamandan bu yana uyguladığı reformlar, özellikle yüksek maliyetli petrol sübvansiyonuna son verilmesi ve naira para biriminin bir yıl içinde iki kez devalüe edilmesi, fiyat baskısını artırdı. Bu durum Afrika'nın en büyük ekonomisinde on yıllardır görülen en kötü yaşam maliyeti krizini ateşledi.

Sözcüsü Ajuri Ngelale, yaptığı açıklamada, ekonomik yönetim yapısının merkezinde Tinubu'nun başkanlığını yaptığı Başkanlık Ekonomik Koordinasyon Konseyi'nin (PECC) oluşturulması olduğunu söyledi.

PECC, üst düzey ekonomist Doyin Salami ve önde gelen iş dünyası liderleri Aliko Dangote, Tony Elumelu ve Funke Okpeke'nin yanı sıra 12 kabine bakanı ve Merkez Bankası Başkanını bir araya getiriyor.

Başkan, acil ekonomik zorluklara karşı Maliye Bakanı Wale Edun'un başkanlığını yaptığı Ekonomik Yönetim Ekibi Acil Durum Görev Gücü'nü (EET) kurdu.

Mevcut Ekonomik Yönetim Ekibi (EMT), PECC'ye dahil edilecek ve EET'nin altı aylık dönemi sona erdikten sonra öncelikli olarak uzun vadeli ekonomik stratejilere odaklanacak.

Ngelale, "Bu ekiplerin oluşumu Ulusal Ekonomik Konseyi gibi mevcut yapıları tamamlıyor" dedi.