Nijerya'da çoban ve çiftçi çatışmaları binlerce can alıyor

Batı Afrika ülkesi Nijerya'nın birçok eyaletinde, son 22 yılda çoban ve çiftçiler arasında yaşanan çatışmalarda 60 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya'nın orta kesimindeki birçok eyaletinde toprak sahibi çiftçiler ile göçebe sığır çobanları arasında yıllardır süren çatışmalar nedeniyle binlerce kişi korku içinde yaşıyor.

Çobanlara ait yüzlerce büyük çiftlik hayvanının tarım arazilerine girerek ekinleri tahrip etmesi ve köylüler tarafından bu hayvanların çalınması, çatışmaların başladığı nokta olarak görülüyor.

Çatışmalar, daha çok verimli tarım arazilerine ve otlaklara sahip Nijerya'nın orta kesim bölgesinde görülürken güneydoğu ve kuzeybatı eyaletlerinde yaşanıyor.

Nijerya'da kronikleşen bu sorun sebebiyle son 22 yılda 60 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği söyleyen Nijerya Temsilciler Meclisi Başkanı Tajudeen Abbas, on binlerce kişinin yaralandığını ve onlarca kişinin ise kaçırıldığını ifade etti.

Abbas ayrıca, 3,6 milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini, bu kişilerin gıda güvensizliği gibi sorunlarla karşı karşıya olduklarını dile getirdi.

Nijerya'da geçen yıl göreve başlayan Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, çoban-çiftçi çatışmalarına çözüm önerileri getirmek üzere Eylül 2023'te bir komite kurulduğunu duyurmuştu.