ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan "Montrö Sözleşmesi" açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Montrö Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılması için Türkiye ile çalışmaya hazır olduklarını duyurdu.

ABD Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakanlığı Müsteşarı Celeste Wallander, Ukrayna’da devam eden savaşı göz önünde bulundurarak Washington yönetiminin Montrö Sözleşmesi’nin kademeli olarak yürürlükten kaldırılması ve boğazların yeniden açılması konusunda Türkiye ile birlikte çalışmayı planladığını söyledi.

Wallander, 23 Ocak Salı günü Kiev’e silah ve askeri teçhizat sevkiyatını planlamak üzere Batılı devletler tarafından organize edilen temas grubunun düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin Karadeniz’in ticari deniz taşımacılığına “tamamen açılması konusunda baskı yaptığı” değerlendirmesinde bulundu.

Wallander, “Türkiye de dahil olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerle, Montrö Sözleşmesi’nin bir tarafı olarak Türkiye’nin bu sözleşmenin hükümlerinden yararlandığı çatışma durumundan uzaklaşmak için gerekli koşullar üzerinde çalışmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Üst düzey yetkili, “Ancak ticari deniz taşımacılığına geri dönüşü başlatacak asıl anahtar Rusya’nın Ukrayna’daki işgali durdurması olacaktır” şeklinde konuştu.

Türkiye, 1936 yılında imzalanan Montrö Sözleşmesi’ne sıkıca bağlı olduğunu defalarca vurgulamıştı.

Ankara hükümeti, anlaşmanın 19. maddesine dayanarak Karadeniz havzasında gerilimin daha fazla tırmanmasını önlemek için Ukrayna’da çatışmaların başlamasıyla birlikte İstanbul ve Çanakkale Boğazlarını çatışmaya taraf olan ülkelerin ve denize kıyısı olmayan ülkelerin savaş gemilerinin geçişine kapatma kararı almıştı.