İsrail Refah'a kara harekatı düzenlerse Mısır, Camp David Antlaşması'nı askıya alacak

AP’ye konuşan Mısırlı hükümet yetkilileri, İsrail ordusu Refah’a girdiği takdirde bölgedeki düzeni tesis eden Camp David Antlaşması’nın askıya alınacağını duyurdu.

1978’de Mısır ile İsrail arasında imzalanan ve bölgedeki istikrarın temellerini oluşturan Camp David Antlaşması askıya alınabilir.

11 Şubat Pazar günü AP’ye konuşan Mısırlı iki görevli ile Batılı bir diplomat, İsrail’in Refah’a yönelik bir işgal girişimi başlatmasının, antlaşmanın askıya alınmasıyla sonuçlanacağını bildirdi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Refah’ın Hamas’ın son kalesi olduğunu ve örgütün bitirilmesi için şehre kara harekatı düzenlenmesinin gerekli olduğunu söylemişti.

Kahire yönetimi, Filistinlilerin sınır ötesi mülteci olmasını gerektirecek bir durumun yaşanmasını istemediğini ve Refah’a düzenlenecek bir kara harekatının Gazze’ye insani yardımın girdiği tek kapının kapanmasına neden olacağını aktardı.

Netanyahu, açıklamasında Filistinlilerin İsrail ordusu tarafından bombalanan şehrin kuzey kısımlarına geçebileceğini de dile getirmişti.