Kolombiya’da hükümet ve ELN arasında toplantı yapılacak

Kolombiya’da hükümet aracılığıyla barış heyeti ve ELN isyancıları arasında olağanüstü toplantı gerçekleştirilecek.

Güney Amerika ülkesi Kolombiya’da, 11 Nisan Perşembe günü hükümet tarafından yazılı bir açıklama yayımlandı. Açıklamada, Kolombiyalı müzakerecilerin solcu isyancı grup Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile olağanüstü barış görüşmeleri yapmak üzere Venezuela'nın başkenti Caracas'a gidecekleri bildirildi.

Açıklamada ayrıca ELN tarafından talep edilen olağanüstü toplantıya, aralarında Norveç, Şili ve Venezuela'nın da bulunduğu garantör ülkelerden delegelerin de katılacağı belirtildi.

Hükümetin baş müzakerecisi Vera Grabe yaptığı açıklamada, "22 Nisan'a kadar yeni ve kesin ilerlemeler içeren bir karara varacağımızı umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Gustavo Petro, silahlı gruplarla barış veya teslim olma anlaşmaları imzalayarak Kolombiya'nın en az 450.000 kişinin ölümüne yol açan altmış yıllık çatışmaları sona erdirme çabalarının bir parçası olarak 2022'nin sonunda ELN ile görüşmelere yeniden başladı.

ELN ve hükümet şu ana kadar altı tur müzakere gerçekleştirdi. Bu görüşmeler ikili ateşkes, süreci finanse etmek için çok bağışçılı bir fonun kurulması ve ELN'nin fidye için adam kaçırma olaylarını askıya alma taahhüdüyle sonuçlandı.