Türkiye’de meydana gelen depremlerin ardından Atina-Ankara hattında yeni bir sayfa açılıyor

Kahramanmaraş’ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem meydana geldi. 10 şehirde hissedilen ve büyük hasara neden olan depremler sonrasında binalar çöktü, çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. Türkiye’de uluslararası yardımları da içeren dördüncü seviye alarm verdi. "4. Seviye" alarmın verildiği deprem sonrası birçok ülke Türkiye için seferber oldu. Bu ülkelerden biri de ilişkilerin gergin olduğu Yunanistan. Atina’nın arama kurtarma ekibi Türkiye’ye ulaşan ilk kafilelerden birisi oldu.

Türkiye ile Yunanistan arasında siyasi ve askeri ilişkilerde yıllardır birçok sorun yaşanıyor.

Atina, Türkiye’ye yakın bir konumda bulunan Ege bölgesindeki adaları hukuka aykırı olarak silahlandırıyor. Yunanistan ise Türk savaş uçaklarının Yunan adaları üzerinde uçtuğunu ve hava sahasını yüzlerce kez ihlal ettiğini iddia ediyor.

Türkiye ile Yunanistan, Doğu Akdeniz meselesinde de birçok anlaşmazlık yaşıyor. Ankara’nın haklarını görmezden gelen Atina, bölgedeki diğer ülkeleri yanına çekerek Türkiye’yi yalnızlaştırmaya çalışıyor.

Yunanistan’daki ABD üslerinin sayısı da her geçen gün artıyor. Yunanistan’daki ABD varlığı, insansız hava araçlarının konuşlandığı Larissa’daki hava üssü, Stefanovicio ile Alexandroupoli’deki hava üsleri ve Türkiye’ye 40 kilometre mesafedeki Dedeağaç’taki askeri üste yoğunlaşıyor.

ABD’nin NATO üslerinde de önemli gücü bulunuyor. Yeni Şafak’ın aktardığına göre, Selanik’teki NATO hızlı mukabele kuvvetinin konuşlandığı NATO 3. Kolordusu, NATO tank birliklerinin konuşlu olduğu Kılkış şehrindeki 71’inci Hava Aracı Tugayı, NATO nükleer silahlarının bulunduğu Araksos’taki hava üssü, NATO erken uyarı uçaklarının konuşlandığı Preveze’deki hava üssü, NATO deniz unsurlarına hizmet sağlayan Salamis Deniz Üssü ve ABD ile ortak kullanımdaki Suda Hava ve Deniz Üssü, NATO’nun Yunanistan’da konuşlandığı yerler arasında bulunuyor.

Kıbrıs meselesinde ise Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Ankara hükümetinin Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını ihlal ettiğini öne sürüyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin  (KKTC),Türk Devletleri Teşkilatı toplantısına gözlemci olarak katılması da Yunan basını tarafından, “Türkiye böylece Kıbrıs’ta iki devletli çözüme onay veriyor” şeklinde değerlendiriliyor.

Kısacası Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinde hep bir gerginlik yaşandı. İki ülke son 50 yılda üç kere savaşın eşiğine geldi.

Ancak Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından Yunanistan Türkiye’nin yardımına koşan ilk ülkelerden biri oldu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Türkiye’de uluslararası yardımları da içeren dördüncü seviye alarm verildi” açıklamasının ardından Atina yönetimi ve halkı, Türkiye’nin yardımına koştu.

YUNANİSTAN TÜRKİYE’YE DEPREM SEFERBERLİĞİ BAŞLATTI

Yunanistan, depremin gerçekleştiği ilk gün bölgeye 21 kişilik arama kurtarma ekibi, beş doktor, iki arama kurtarma köpeği ve tıbbi malzemeler gönderdi.

Yunan hükümetinin, arama kurtarma ekibi dışında, 80 ton tıbbi ve ilk yardım ekipmanını uçakla göndermesi iki ülke arasında esen sert rüzgarları yumuşatırken pek çok Yunan STK'sının başlattığı yardım kampanyası da iki ülkeyi birbirine yakınlaştırdı.

Yunanistan’ın Meis Adası'ndan Türkiye'ye gönderilen yardım kolilerinin üzerindeki notta "Sevgili komşu. Sizin evlerinizle beraber bizim de yüreklerimiz yıkıldı. Aynı toprağı, aynı havayı, aynı güneşi paylaştığımız kardeşlerimize elimizden ne geliyorsa. Meis halkı" ifadelerinin yer aldığı görüldü.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise Kahramanmaraş'ta meydana gelen yıkıcı depremlerinde ardından Türkiye'ye çağrıda bulunarak, "ihtiyaç duydukları her türlü yardım için buradayız" dedi.

EMAK’ın deprem bölgelerindeki çalışmalarına değinen Başbakan Miçotakis, "EMAK mensuplarına çok teşekkür ederim. Üç çocuk, 20 yaşında bir kız ve 50 yaşında bir adam olmak üzere beş kişiyi binaların yıkıntıları arasından canlı olarak çıkardıklarını gördüğümüzde hepimiz çok duygulandık" dedi.

Depremin hemen ardından "imkanlarını komşu ülkenin yetkililerinin hizmetine sunmakta" hızlı davrandığını belirten Miçotakis, "Yunanistan, 1999'da Marmara Depremi'nde yaptığı ve her zaman yapacağı gibi bariz olanı yapmıştır" ifadelerini kullandı.

Miçotakis, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da söylediğim gibi, bu ihtiyaç ve acı zamanında, ihtiyaç duydukları her türlü yardım için buradayız. Siyasi farklılıklarımız olabilir, ancak Yunanistan ve Türkiye halkları dosttur. Ülke genelinde dile getirilen destek dalgası da bunun bir kanıtıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Yunan devlet kanalı ERT’nin “bağlantılar” adındaki programını “Ben seni sevdiğimi dünyalara bildirdim” sözleriyle başlayan Türkçe şarkıyla başlatması, şarkı esnasında deprem manzaralarını yayımlaması da Türk ve Yunan haber sitelerinde duygusal paylaşımlara neden oldu.

Yunanistan’da GSM operatörleri ise deprem bölgesindeki yakınları ile görüşmek isteyenler için ücretsiz iletişim imkanı tanıdı.

DENDİAS’TAN GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİ

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, depremlerin ardından geçmiş olsun ziyareti için Türkiye’ye geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adana’ya inen mevkidaşı Nikos Dendias’ı sarılarak karşıladı. İki bakan daha sonra Antakya’ya geçti ve deprem bölgesindeki çalışmaları yerinde inceledi. Daha sonra Çavuşoğlu ve Dendias, kameraların karşısına geçip basın toplantısı düzenledi. 

Yunan arama kurtarma ekibinin gece gündüz çaba sarf ettiğini söyleyen, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Ve canlı olarak kurtulan her insandan sonra sadece burada Yunanistan ekibinin değil tüm Yunan halkının ne kadar mutlu olduğunu gördük. İyi komşuluk böyle günlerde belli olur" dedi.

1999'da yaklaşık bir ay arayla hem Türkiye'de hem Yunanistan'da deprem yaşandığını hatırlatan Çavuşoğlu, önce Yunanistan'ın Türkiye'nin yardımına koştuğunu daha sonra da Türkiye'nin Yunanistan'a yardım ettiğini anımsattı.

Çavuşoğlu, 1999'da bu durumun TIME dergisi tarafından haberleştirildiğini dile getirerek, "Ben o zaman siyasetçi değildim, bir okuyucu mektubu gönderdim TIME dergisine ve daha sonra yayımladılar bu mektubumu. Kısaca şunu söylemiştim, 'Zor günlerde birbirimize yardım etmemiz önemli ama ilişkilerimizi geliştirmek için başka bir deprem ve başka bir felaketi beklemek zorunda değiliz’” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise "Biz tabi burada arama kurtarma faaliyeti yürüten ekiplerimizden çok memnunuz. Diğer AB ülkelerinin ekipleri de çalışıyor. Ancak şunu özellikle ifade etmek isterim ki Yunanistan hükümetinin Türkiye'ye vereceği destek burada bitmeyecektir” dedi. 

Başbakan Miçotakis’ten aldığı irtibat doğrultusunda depremden etkilenenler için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini belirten Dendias, “İlişkilerimizi düzeltmek için bir depreme daha gerek yok. Son olarak şunu ifade etmek istiyorum. Buradaki Yunan vatandaşlarından yaptıkları çalışmalar için gurur duyuyorum. Çavuşoğlu'na ve diğer yetkililere bize gösterdiği misafirperverlik için çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 

Yunanistan’dan gelen uzmanların yer aldığı arama kurtarma ekipleri deprem bölgesindeki görevlerini tamamlayarak Yunanistan’a döndü. Ancak “asrın felaketi olarak” adlandırılan bu deprem, Ankara-Atina hattındaki ikili ilişkilerin yeniden ele alınmasını sağladı.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim ciddi şekilde azalıyor. Bugün, deprem zamanındaki dayanışmayı yorumlayan Çavuşoğlu, “Deprem zamanı dayanışmasıyla Yunanistan ile yeni bir sayfa açtık" sözlerine yer verdi.

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile verdiği görüntüyü manşetine taşıyan Yunan basını ise “Deprem diplomasisi tekrarlanıyor' başlıkları attı. 

Bu durum, önümüzdeki dönemde Ankara-Atina arasındaki ilişkilerin daha da iyileşeceğine, iki ülke bakanlarının daha sık bir araya geleceğine işaret ediyor.