Japonya, UNRWA’ya finansmanı yeniden başlatıyor

Japonya, zor bir dönemden geçen Filistinli mülteci kuruluşu UNRWA’ya finansmanları yeniden başlatacağını duyurdu.

Japonya, 2 Nisan Salı günü yaptığı açıklamada, BM Filistin Mülteci Örgütü (UNRWA) çalışanlarından bazılarının 1 Ekim'deki olaya dahil olduğu iddiasının ardından güveni yeniden kazanmaya çalışması nedeniyle BM Filistin Mülteci Örgütü'ne (UNRWA) verdiği fonun askıya alınması kararını kaldıracağını duyurdu.

Teşkilatın en büyük altıncı bağışçısı olan Japonya, diğer 15 ülke ile birlikte İsrail'in ocak ayındaki iddialarının ardından yaklaşık 450 milyon dolarlık finansmanı duraklatarak teşkilatın savaştan zarar gören Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarını kargaşaya sürükledi.

Aralarında Avustralya ve Kanada'nın da bulunduğu ülkeler, saldırıdan bu yana İsrail tarafından kuşatılan Gazze'de faaliyet gösteren en büyük yardım kuruluşu olan UNRWA'ya finansmanı yeniden sağlama kararı aldılar.

Geçtiğimiz hafta Tokyo'da UNRWA başkanı Philippe Lazzarini ile bir araya gelen Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa, teşkilatın yönetimi iyileştirmeye ve riskleri yönetmeye çalışırken bile Gazze krizine çözüm bulma konusundaki rolünün "vazgeçilmez" olduğunu belirtti.