Husi lideri Muhammed Ali El Husi'den İtalya uyarı: "Saldırılara destek verirseniz hedef olursunuz"

AB’nin Husi saldırılarının ardından Kızıldeniz’de bir deniz gücü misyonu kurma kararının ardından İtalya basınına açıklamalarda bulunan Muhammed Ali El Husi, İtalya’ya Yemen’e düzenlenecek saldırılara katılmama uyarısında bulundu.

ABD ve İngiltere’nin Yemen’deki İran destekli Husilere yönelik saldırıları devam ederken Husi liderlerinden Muhammed Ali El Husi, İtalya’nın bu saldırılara katılması ve destek vermesi sonucunda bir hedef durumuna geleceklerini belirtti.

Husileri “Devrim Yüksek Komitesi” kurumunun liderliğini üstlenen Muhammed Ali El Husi, İtalya’nın La Republica gazetesine verdiği röportajda, İtalya’nın İsrail-Filistin çatışmasında tarafsız kalması ve Gazze’ye yönelik insanlık dışı saldırılarına son vermesi için İsrail’e baskı kurması gerektiğini söyledi. El Husi, bölgede barışı sağlamanın tek yolunun bu olduğunu vurguladı.

KIZILDENİZ MİSYONU FAALİYETE GEÇİYOR

İtalya, 2 Şubat Cuma günü yaptığı açıklamada, Yemen’deki Husilerin saldırılarından korunmak için Kızıldeniz’de kurulması planlanan Avrupa Birliği (AB) deniz gücü misyonuna amiral göndereceklerini belirtmişti.

Şubat ayı ortasında faaliyete geçmesi planlanan deniz gücü misyonunun amacı, ticari gemilere düzenlenen saldırıları engellemek ve gemilerin gidecekleri limanlara ulaştırılmasını sağlamak olarak açıklanmıştı.

Ayrıca AB deniz gücü misyonunun Husilere düzenlenen saldırılarda yer almayacağı belirtildi.

Diğer yandan Husiler, ABD ve İngiltere’nin ülkenin Sada ve Hudeyde şehirlerine birçok hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Husilere bağlı El Mesire kanalının paylaştığı bilgilere göre, Yemen’in Hudeyde şehrine 11 saldırı düzenlenirken, Sada şehrine ise 4 saldırı düzenlendiği bildirildi.

CENTCOM: "HUSİLERE AİT FÜZELER ETKİSİZ DURUMA GETİRİLDİ"

Husiler, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden beri İsrail ile bağlantılı olduğunu iddia ettikleri ticari gemilere saldırı gerçekleştiriyor. Husilerin bu saldırılarına Yemen’e düzenlediği hava saldırıları ile karşılık veren ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığı (CENTCOM), hava saldırılarının devam ettiği bilgisini paylaştı.

CENTCOM’un resmi X hesabından 5 Şubat Pazartesi günü yapılan yazılı açıklamada, ABD kuvvetlerinin Yemen’in başkenti Sana yerel saatiyle 05.30 sularında Husilere ait bit seyir füzesine  saldırı düzenlendiği belirtildi.

Husilere düzenlenen saldırıyı “meşru müdafaa” olarak vurgulayan CENTCOM, aynı zamanda Kızıldeniz’de fırlatılmaya hazırlanan “dört gemi savar seyir füzesinin” etkisiz duruma getirildiğini duyurdu.