İsrail'in Al Ahli Baptist Hastanesi'ni vurması, dünyanın her yerinden tepki çekti

İsrail-Hamas arasında süren savaşta İsrail Savunma Kuvvetleri’nin Gazze’deki Al Ahli Hastanesi’ni vurmasıyla insanlığa karşı bir suç daha işlendi. Hayatını kaybedenlerin sayısının 500 civarında olduğu ve bu sayının artması beklendiği belirtilirken dünya liderleri bu saldırıyı kınadı.

17 Ekim gecesi Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail’in Filistin’deki en eski hastane olan Al Ahli Hastanesini vurduğu belirtildi.

Al Ahli Baptist Hastanesi, Gazze’deki tek Hristiyan hastanesiydi.

Reuters’ın aktardığına göre Sağlık Bakanı Mai Alkaila, İsrail’i “katliam yapmakla” suçladı.

İsrail ile Hamas arasındaki savaş başladığından beri tek seferde en çok can kaybına neden olan saldırı olarak kayıtlara geçen bu olayda can kaybının 500’e yakın olduğu ve artması beklendiği aktarıldı.

İsrail ise hastaneye saldıranın kendi ordusu olmadığını belirtti. Ordu Sözcüsü Tümamiral Daniel Hagari, muhabirlere yaptığı açıklamada, Filistin tarafından atılan roketlerin hastanenin park alanına isabet ettiğini açıkladı.

Al Jazeera’nın aktardığına göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcülerinden biri ise İsrail’in bir soykırım kampanyası yürüttüğünü, bu saldırının “insani bir felaket” olduğunu söyledi.

DÜNYA LİDERLERİ SALDIRIYI KINADI

Devlet başkanları, bakanlar ve uluslararası örgüt liderleri gibi liderler, İsrail’in Al Ahli Hastanesi’ne saldırısını kınadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir. Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum” sözlerine yer verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “İnsan sağlığına hizmet eden kurumların hangi şartlarda, hangi gerekçe ile olursa olsun saldırıya maruz kalmasının kabul edilemeyeceği düşüncesi, yaptığım görüşmelerde temel nokta oldu. Bu saldırıya tepkisiz kalmamız asla mümkün değildir. Hasta ve masum insanların çaresizliği, dünyanın bir kısmının görmezlikten geldiği, üstlenmekten kaçındığı vicdani görevi bilhassa bize yüklemektedir” ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, Türkiye’nin bölgeye gemi hastane göndermeye, Gazze ya da Refah sınır kapısına yakın noktalarda sahra hastaneleri kurmaya hazır olduğunu vurguladı.

Saldırının ardından Umman’da ABD, Filistin, Mısır ve Ürdün liderleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan zirve, Ürdün tarafından iptal edildi.

Ürdün Kralı II. Abdullah, İsrail’in saldırısını bir katliam olarak değerlendirdi ve saldırının bir savaş suçu olduğunu vurguladı. Ülkenin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da saldırı şiddetle kınanmış, Filistinli sivillerin uluslararası koruma altına alınmasının ve savaşın durdurulmasının gerekliliğinin altı çizilmişti.

Mısır hükûmeti tarafından açıklamada ise saldırının en güçlü şekilde kınandığı belirtildi. Kahire yönetimi, uluslararası toplumu devreye girmeye ve ihlalleri önlemeye çağırdı.

Katar Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada da “İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını hastaneleri, okulları ve diğer nüfus merkezlerini de kapsayacak şekilde genişletmesi gerginliği tehlikeli seviyelere yükseltmektedir” ifadelerine yer verildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise saldırıya ilişkin “Hiçbir şey bir hastaneye saldırılmasını meşrulaştıramaz. Hiçbir şey sivillerin hedef alınmasını meşrulaştıramaz. Fransa, Gazze’deki Al Ahli Arap Hastanesi’ne düzenlenen ve çok fazla Filistinli kurbana sebep olan saldırıyı kınıyor. Dualarımız mağdurlarla. Olay tamamen aydınlatılmalıdır” açıklamasında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres de X üzerinden yaptığı paylaşımda, saldırının kendisini dehşete düşürdüğünü, saldırıyı şiddetle kınadığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü Şefi Tedros Adhanom Ghebreyesus da örgütün saldırıyı şiddetle kınadığını belirtti. Ghebreyesus, sivillerin korunması ve İsrail’in “Gazze’nin boşaltılması” çağrısının geri çekilmesi yönündeki talebini yineledi.

Anadolu Ajansı’nın bir haberine göre İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail'in Gazze'nin merkezindeki El-Ahli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği saldırıyı şiddetle kınayarak bunu bir "organize devlet terörizmi" ve "savaş suçu" olarak nitelendirdi.

Salı günü geç saatlerde yazılı bir açıklama yapan İİT, "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Baptist Hastanesi'nde gerçekleştirdiği vahşi katliamı şiddetle kınadığını ve bunu organize bir devlet terörü ve savaş suçu olarak gördüğünü" belirtti.

18 Ekim Çarşamba günkü İsrail ziyareti sırasında konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Tel Aviv’e desteğini yineledi. Al Jazeera’dan Alan Fisher’a göre Biden, yaptığı konuşmada hastane saldırısından Filistin tarafını sorumlu tuttu.