İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant: "Hizbullah'a yönelik saldırılar artacak"

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkesinin savunma pozisyonundan çıkıp Hizbullah'ı aktif olarak takip edeceğini, Beyrut'tan Şam'a kadar Hizbullah'ın faaliyet gösterdiği her yerde suikastler dahil eylemlerle müdahale edeceklerini söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkesinin Lübnan merkezli Hizbullah'a yönelik saldırılarını artıracağını ve "kampanyayı geliştireceğini" dile getirdi.

Gallant, İsrail'in 'savunma modundan aktif takip moduna" geçeceğini söylerken, bir askeri karargahı ziyaretinin ardından açıklamalarda bulundu.

İsrail Savunma Bakanı, "İsrail, savunmadan çıkıp Hizbullah'ın peşine düşecek. Beyrut'ta, Şam'da ve daha ötede... Örgüt nerede faaliyet gösteriyorsa oralara ulaşacağız" ifadelerini kullandı.

Gallant, "Hizbullah komutanına (Ali Naim) yönelik bir başka başarılı suikastı yakından izlemek ve Lübnan, Suriye ve daha uzak bölgelerdeki suikast ve diğer eylemlere hazırlık amacıyla yürütülen faaliyetler hakkında bilgi edinmek üzere Kuzey Komutanlığı'na geldim. Nerede harekete geçmemiz gerekiyorsa orada harekete geçeceğiz. Lübnan'daki ciddi hasarın sorumlusu Hizbullah'tır ve Hizbullah grubundaki can kayıplarının sorumlusu da bizzat Hasan Nasrallah'tır. Öldürülen 320'den fazla teröristleri var. Lübnan'dan çıkacak her türlü eylemin bedelini ödeteceğiz" ifadelerini kullandı.

Siyasi uzmanlar, Gallant'ın ifadelerinin, Suriye'nin Halep kentinde 29 Mart'ta gerçekleştirilen ve 40'tan fazla kişinin yaşamını yitirdiği hava saldırılarına atıf olduğu yorumunda bulundu.

İsrail, Cuma günü gerçekleştirilen saldırıların sorumluluğunu üstlenmemiş ve açıklamada bulunmamıştı.

Esad yönetimi ise 36'sı Suriye askeri, 6'sı ise Hizbullah üyesi olan en az 42 kişinin yaşamını yitirdiği Halep'teki saldırıyı İsrail'in gerçekleştirdiğini açıkladı.

28 Mart'ta Lübnan'ın güneyinde İsrail ordusuna ait bir insansız hava aracının (İHA) gerçekleştirdiği saldırıda Ali Naim isimli üst düzey Hizbullah komutanı hayatını kaybetmişti.

Diğer yandan Gallant'ın, Gazze'de çok uluslu göç oluşturulması konusunda ABD'de yaptığı görüşmelerde ilerleme kaydedildiği ileri sürüldü.

AA'nın, İsrail'in Kanal 12 televizyonuna dayandırdığı haberinde, İsrail Savunma Bakanı'nın, geçen hafta Washington'a gerçekleştirdiği ziyaret esnasında, ABD'li yetkililerle, bölgenin güvenliğinden ve insani yardım girişinden sorumlu olacak çok uluslu gücün Gazze'de görevlendirilmesi konusunda müzakerelerde bulunduğu öne sürüldü.

Gallant, bu görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini Başbakan Netanyahu'ya iletti.

ABD unsurlarını içerip içermeyeceği netlik kazanmazken, çok uluslu gücün 3 Arap ülkesinden oluşacağı kaydedildi. Ancak bu ülkelerin adı paylaşılmadı.

Haberde, söz konusu çok uluslu güç ile ilgili ayrıntılara yer verilmedi.

Axios, 28 Mart'ta Gallant'ın, ABD'ye Gazze'de görevlendirilmek üzere çok uluslu güç oluşturma teklifinde bulunduğunu yazmıştı.

Tel Aviv'in bu çok uluslu güçle, Hamas'ın savaş bittikten sonra Gazze'de yeniden kontrolü ele geçirmesine engel olmaya çalıştığı yönünde değerlendirmeler yapılıyor.