İsrail Ramazan ayına kadar esirler bırakılmamış olursa Refah'a saldıracak

İsrail’de savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, Ramazan ayına kadar Gazze’deki İsrailli esirlerin bırakılmaması halinde Refah’a kara harekatı düzenleneceğini söyledi.

İsrail, Hamas’ın tüm esirleri Ramazan ayına dek serbest bırakmaması halinde 1,5 milyona yakın yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah’a kara harekatı düzenleyeceğini aktardı.

Gantz’ın açıklamaları, uluslararası toplum Tel Aviv’i Refah’a düzenlenecek bir saldırının sonuçlarının “felaket” olacağı konusunda uyarmaya devam ederken geldi.

Kudüs’te Amerikalı Yahudi liderlere verilen bir konferansta konuşan Devlet Bakanı’nın açıklamalarında, “Dünya ve Hamas liderleri, Ramazan ayına kadar rehinelerimiz evlerine dönmezse, Refah bölgesi de dahil olmak üzere her yerde çatışmaların devam edeceğini bilmeli. Hamas'ın önünde bir seçenek var: Teslim olabilir, rehineleri serbest bırakabilir ve Gazze'deki siviller Ramazan bayramını kutlayabilir” ifadeleri yer aldı.

63 kilometrekarelik şehirde kilometrekare başına 22 bin kişi düşüyor. Norveç Mülteci Konseyi’nin bir araştırmasına göre 27 binden fazla kişiye ev sahipliği yapan 9 barınak yüzde 150 kapasite ile çalışıyor ve insanlar içme ile çeşme suyu ile kişisel hijyen malzemeleri bulmakta zorluk çekiyor.

Gazze nüfusunun üçte ikisini barındıran Refah’ta gıda kıtlığı yaşandığı da biliniyor.

İsrail hükümeti, Refah’ın “Hamas militanlarının son kalesi” olduğunu iddia ediyor ve savaşı bitirmek için kente operasyon düzenlenmesi gerektiğini savunuyor.