İsrail Başbakanı Netanyahu: "Mutlak zafer elde edene kadar savaş devam edecek"

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas’ın ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için önerdiği teklifi reddetti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas’ın ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için öne sürdüğü anlaşmaları bir “hayal ürünü” olduğunu belirterek reddetti.

Netanyahu, İsrail’in Hamas’a karşı beşinci ayına giren savaşını “mutlak zafer” elde edene kadar devam edeceklerinin sözünü verdi.

Operasyonun aylar sonunda biteceğini vurgulayan Netanyahu, “Mutlak bir zafere doğru gidiyoruz. Başka bir çözüm yolu yok” dedi.

Başbakan Netanyahu, ulusal televizyonda yayınlanan basın toplantısında konuşarak, “Hamas'ın şu anda duyduğumuz hayal ürünü taleplerine teslim olmak, esirlerin serbest bırakılmasına yol açmayacağı gibi yeni bir katliama davetiye çıkaracaktır” ifadelerini kullandı.

Netanyahu’nun katı tutumu, Gazze’deki çatışmayı hafifletebilecek ve İsrailli rehineleri evine döndürebilecek bütün çabaları zorlaştırıyor. ABD, Mısır ve Katar’ın devreye girmesiyle hazırlanan Hamas planı, çatışmalara yaklaşık dört buçuk aylık bir ara verilmesini, bu süre içerisinde de tüm rehinelerin serbest bırakılmasını ve İsrail’in askerlerini Gazze’den geri çekmesini öngörüyordu.

BLINKEN’DEN İSRAİL’E ZİYARET

Netanyahu’nun açıklamaları, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in ateşkes sağlanmasına aracılık etmek için İsrail’de olduğu sırada geldi. Ancak açıklamalardaki sert tutumun, dikkatlice yürütülen diplomasinin raydan çıkabileceğinin sinyallerini verdiği ifade ediliyor. Ayrıca savaş beşinci ayına girerken İsrail ile Hamas arasındaki uçurumun ne kadar geniş olduğuna da dikkat çekiliyor.

Savaşın patlak vermesinden bu yana beşinci kez bölgede bulunan Blinken, bir yandan ateşkes görüşmelerini ilerletmeye çalışırken diğer yandan da Suudi Arabistan'ın "Filistin devletinin kurulmasına yönelik açık, inandırıcı ve zamana bağlı bir yol" karşılığında İsrail ile ilişkilerini normalleştireceği daha geniş bir savaş sonrası çözüm için yol arıyor.

İsrailli yetkililer, 7 Ekim'de Hamas tarafından Gazze'ye götürülen rehinelerin beşte birinden fazlasının öldüğünün teyit edildiğini belirtti ve bu sayıyı 31 olarak açıkladı.

Hamas tarafından yönetilen bölgedeki Sağlık Bakanlığı'na göre savaşta ölen Filistinlilerin sayısı 27 bin 585'e ulaştı. Ölenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğu vurgulanıyor.